BiH
34

Direktor HT Eroneta Stipe Prlić i član Uprave Zoran Bakula privedeni u SIPA-u

Piše: J. H.
Stipe Prlić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Direktor HT Eroneta Stipe Prlić priveden je u večernjim satima u prostorije Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Prlić je u večernjim satima dovezen iz Mostara u prostorije SIPA-e u Sarajevo.

Interesantno, u trenutku njegovog dovoženja, u ulici u kojoj se nalazi Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nestalo je struje tako da mnogobrojne novinarske i fotoreporterske ekipe nisu imale priliku snimiti dovođenje čelnog čovjeka HT Eroneta.

On je jedan od osam osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i druga krivična djela.

Nedugo nakon njega u prostorije SIPA-e priveden je i Zoran Bakula, član Uprave HT Eroneta.

Osim njih, osumnjičeni su direktor marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović (1967.), zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), također iz S.V.R.S.A., zamjenica generalnog direktora Pink BH Lajla Torlak (1978.), direktor Mreže Plus Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni direktor agencije Mita, Ejub Kučuk (1973.) i vlasnik agencije Fabrika, Senad Zaimović (1964.).

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura, naveli su iz Tužiteljstva BiH.