Reakcija na izjave
32

Direktor Centra "Vladimir Nazor": Odluke Ministarstva obrazovanja KS sam izvršavao

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
V. d. direktora Centra "Vladimir Nazor" Mersudin Kadrić oglasio se nakon što ga je ministrica obrazovanja KS optužila da je utjecao na rad Vijeća roditelja i da nije postupao po njihovim odlukama.

Kazao je kako nije tačno da se miješao u rad Vijeća roditelja i da ne "gura" roditelje i djecu za svoj izbor na poziciju direktora.

"Ministarstvo je prekršilo Pravilnik o izboru i imenovanju direktora osnovnih škola koji su oni donijeli jer su bili obavezni da u roku od 10 dana od prijema dokumentacije dostave odluku pismeno. To znači da su oni svoju odluku o tome kome će dati glas za direktora trebali dostaviti 12. aprila, a ne 12. maja. Ovo inspekcija može potvrditi", rekao je Kadrić.

Kazao je i to kako je izvršavao sve odluke ministarstva, a da kao dokaz za to da nije bilo pritiska ili nezakonitih radnji podsjeća da je radnike primao na ugovore o djelu, po nalogu Ministarstva obrazovanja KS, za što ga je kaznila inspekcija.

Komentirajući izjavu ministrice u kojoj se navodi kako ministarstvo ima pravo da izabere najkompetentnijeg i najzrelijeg kandidata Kadrić je pitao zbog čega je onda ista ministrica od njega tražila da kandidatkinju za koju su glasali smijeni s pozicije koordinatora za predškolsko obrazovanje.

"Od mene je 11. februara traženo da hitno riješim problem s koordinatorom predškolskog obrazovanja, jer je minsitarstvo dobilo dopis od EDUS-a, u kojem se traži njeno razjrešenje dužnosti i udaljavanje iz zgrade zbog neprofesionalnog ponašanja, ometanja djece u nastavi i radu, neprimjerenih komentara i obraćanja nasilnim tonom, itd.", istakao je.

Na kraju je poručio da niko, pa ni ministrica, ne može biti iznad zakona i da će se boriti za poziciju direktora svim legalnim i zakonskim sredstvima jer ima podršku roditelja i uposlenika.