Sastanak 24. marta
8

Direktor Agencije za lijekove upozoren: Nema ovlaštenja da registruje opasne lijekove iz Rusije

R. D.
Ilustracija: Shuterstock
Ilustracija: Shuterstock
Udruženje inovativnih proizvođača lijekova upozorilo je direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandra Zolaka da nema zakonska ovlaštenja da, suprotno odluci Komisije za lijekove, za naše tržište registruje opasne i neprovjerene lijekove iz Rusije.
Kako Klix.ba sazanaje, udruženje je u svom današnjem dopisu nadležnim institucijama kazalo kako je zakon jasan i da direktor nema ovlasti da, bez pozitivnog mišljenja bilo koje komisije navedene u zakonu, izdaje rješenje, odnosno dozvolu za stavljanje u promet lijekova ili medicinskih sredstava.

Oni podsjećaju kako je intencija zakona da se stavljanje lijeka u promet odobrava na bazi pozitivnog mišljenja komisije i nikako drugačije, a pozvali su i nadležna tijela da ispitaju zakonitost poslovanja Agencije za lijekove.

Registracija problematičnih lijekova iz Rusije, koju forsiraju lobiji iz Republike Srpske, već mjesecima je predmet sporova. Posljednje glasanje završilo je 8:7 protiv te mogućnosti, a novo zasjedanje Komisije za lijekove s tom tačkom dnevnog reda zakazano je za 24. mart.