BiH
0

Direktne koristi za građane i firme nakon stupanja na snagu Privremenog sporazuma

FENA
Privremeni sporazum između BiH i Evropske unije, koji će stupiti na snagu 1. jula, sadrži dijelove Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) koji se odnose na trgovinu i transport.

Kako je izjavio za Fenu direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić, to znači da će s Privremenim sporazumom na snagu stupiti i novi carinski režim za trgovinu s Evropskom unijom.

-Praktično to za nas znači sniženje carina i ukidanje carina za određenu robu, koja je porijeklom iz država članica Evropske unije, pojašnjava Topčagić.

On ističe da je to direktna korist koju će osjetiti građani naše zemlje, ali i firme jer je predviđeno ukidanje carina za uvoz repromaterijala, opreme i mašina za proizvodnju.

To će istovremeno značiti i veću konkurenciju za domaće proizvođače, tako da se moraju pripremati za uvjete poslovanja na još otvorenijem tržištu, nego što je bilo dosad.

-Dosad smo bili otvoreni za države regije kroz bilateralne sporazume i odnedavno CEFTA sporazumom, a sada se otvaramo za uvoz robe iz država EU, rekao je Topčagić.

Privremeni sporazum između BiH i EU stupa na snagu nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje je najavljeno za 16. juni u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova EU.