{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktne koristi za građane i firme nakon stupanja na snagu Privremenog sporazuma

F
28.5.2008. u 13:32
0
0
Direktne koristi za građane i firme nakon stupanja na snagu Privremenog sporazuma
0
Direktne koristi za građane i firme nakon stupanja na snagu Privremenog sporazuma
Privremeni sporazum između BiH i Evropske unije, koji će stupiti na snagu 1. jula, sadrži dijelove Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) koji se odnose na trgovinu i transport.
Kako je izjavio za Fenu direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić, to znači da će s Privremenim sporazumom na snagu stupiti i novi carinski režim za trgovinu s Evropskom unijom.

-Praktično to za nas znači sniženje carina i ukidanje carina za određenu robu, koja je porijeklom iz država članica Evropske unije, pojašnjava Topčagić.

On ističe da je to direktna korist koju će osjetiti građani naše zemlje, ali i firme jer je predviđeno ukidanje carina za uvoz repromaterijala, opreme i mašina za proizvodnju.

To će istovremeno značiti i veću konkurenciju za domaće proizvođače, tako da se moraju pripremati za uvjete poslovanja na još otvorenijem tržištu, nego što je bilo dosad.

-Dosad smo bili otvoreni za države regije kroz bilateralne sporazume i odnedavno CEFTA sporazumom, a sada se otvaramo za uvoz robe iz država EU, rekao je Topčagić.

Privremeni sporazum između BiH i EU stupa na snagu nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje je najavljeno za 16. juni u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: