Poruka Miloradu Dodiku
264

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela: Samo mi možemo osiguravati članove Predsjedništva

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je saopćila za Klix.ba da ne postoji mogućnost da, osim direkcije, druga policijska agencija vrši neposredno osiguranje članova Predsjedništva BiH.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine je 25. novembra 2018. godine uputila pismo Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, u kojem ga obavještavamo o načinu pružanja osiguranja i neposredne fizičke zaštite za funkciju izabranog člana Predsjedništva BiH", kazali su nam u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Navode da je u skladu sa Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine precizno propisano da je organiziranje i provođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata organa Bosne i Hercegovine u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

"U skladu s navedenim ne postoji mogućnost da druga policijska agencija vrši neposredno osiguranje članova Predsjedništva BiH", stoji u odgovoru Direkcije.

Podsjetimo, Milorad Dodik je negodovanjem obilježio kratak period proveden na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a ozbiljnije posljedice njegove samovolje mogla bi izazvati najavljena odluka da će ga, uprkos nadležnostima direkcije, štititi naoružani pripadnici MUP-a RS.

Bivši zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Uroš Pena, s druge strane, smatra kako saradnja svih sigurnosnih agencija u BiH mora postojati da bi bio čuvan predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Osiguranje je kompleksna stvar i zakon ostavlja mogućnost dogovora. Kada je riječ o fizičkom osiguranju, nema nikakvih problema da ga čuva MUP RS. Riječ je o štićenoj ličnosti koja se štiti po kretanju, mjestu stanovanja i radnom mjestu. Kada je riječ o ovim osiguranjima, ne smije biti improvizacije. Činjenica je da ovu vrstu osiguranja ne može vršiti jedna agencija samostalno", rekao je Pena za Euroblic.