Bolja komunikacija
190

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila novi Operativni centar

Piše: Se. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH danas je održana svečana ceremonija otvaranja Operativnog centra Direkcije, kojoj je prisusutvovao i direktor direkcij Mirsad Vilić te američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack koja je u ime Ambasade SAD-a u BiH dodijelila donaciju u vrijednosti od 400.000 dolara za opremu operativnog centra.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijla BiH Mirsad Vilić je rekao kako će ovaj Operativni centar sistemski unaprijediti stanje sigurnosti za sve građane u BiH, prije svega u očuvanju unutrašnje sigurnosti, vladavini prava i razvoju demokratije u bh. društvu.

"Direkcija je prva policijska agencija u BiH koja je uspostavila digitalni sistem radioveze, što dovoljno govori o važnosti ovog projekta. Zahvaljujući digitalnom sistemu veze uspostavili smo radiokomunikaciju koja zadovoljava sve potrebe direkcije", istakao je Vilić na današnjoj ceremoniji.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack je rekla kako SAD podržavaju sve inicijative koje doprinose sigurnosti svih građana u BiH te je dodijelila donaciju u vrijednosti od 400.000 američkih dolara, koja se sastoji od radijske i videoopreme za potrebe Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i njenog operativnog centra.

"Direkcija igra važnu ulogu kada je riječ o sigurnosti u BiH. Njeni uposlenici osiguravaju više od 100 međunarodnih objekata, kao i drugih objekata koji se nalaze na teritoriji FBiH i RS-a. Jedna od ključnih stvari u savremenoj sigurnosti je komunikacija i koordinacija i mislim da će s ovom opremom svi moći bolje raditi na području cijele BiH. Ova donacija će pomoći direkciji da bolje odgovori na krize, bilo da se radi o prirodnim nepogodama ili terorističkim napadima", rekla je ambasadorica Cormack.