BiH
0

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH prelazi u Banju Luku

FENA
Foto: Banja Luka
Foto: Banja Luka
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) Đorđe Ratkovica razgovarali su danas u Banjoj Luci o preseljenju Direkcije u Banju Luku, a u skladu s odlukom Vijeća ministara BiH.

„Konkretnije smo razgovarali o prostoru u koji će biti smještena Direkcija, te o dinamici provođenja ovih aktivnosti da bi BHDCA mogla početi radom početkom sljedeće godine. Također, razgovarali smo i o drugim aktivnostima za realizaciju ATM strategije“, rekao je nakon sastanka ministar Čubrilović.

Direktor BHDCA Đorđe Ratkovica istaknuo je da se aktivnosti prvenstveno odnose na uspostavljanje meteorološke službe koja će biti locirana u Banjoj Luci za šta je u toku proces javne nabavke za opremu.

„Počeli su radovi i na Jahorini, gdje će biti smješten radar za potrebe buduće oblasne kontrole letenja, a objavljen je tender i za ostale građevinske radove u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru“, dodao je Ratkovica.

Učesnici sastanka konstatirali su da se projekt ATM strategije (upravljanja zračnim prometom u BiH) odvija prema utvrđenim planovima.

U narednom periodu bit će organiziran i sastanak na ministarskom nivou gdje će se finalizovati zakonski propisi za transformaciju zrakoplovnih institucija, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a.