BiH
0

Direct X 9 Final

the inquirer
Microsoft je ponovo prolongirao izlazak finalne verzije Direct X 9-eke (skup API-ja za komunikaciju sa hardware-om). Prvobitni datum izlaska je bio 12.12.2002, ali je sad odgiđen za 19.12. Već dugo vremena se isčekiva izlazak finalne verzije Direct X 9, jer će donijeti, ponajprije u grafičkom segemntu, dosta poboljšanja u odnosu na Direct X 8.1. Internetom već duže vremena kruže beta i release candidate verzije, i čekanje se odužilo za finalnom verzijom. Trenutno na tržištu jedino grafičke kartice sa ATI Radeon 9700 i 9500 čipovima u potpunosti podržavaju Direct X 9.

nVidia malo kasni sa svojim Geforce FX čipom koji isto bi trebao da podržava DX 9. Intel je isto najavio 865G grafički čipset koji bi trebao podržavati DX9. Vrijeme izlaska DX9 je podešeno taman pred novogodišnje kupovine, tako da se očekuje većća potražnja za grafičke kartice koje podržavaju DX9.

savjet: ne trčite odmah da kupite 9700 ili Geforce FX, treba vremena da prođe da vidimo igre koje podržavaju DX 9 (nema ih trenutno puno koje podržavaju skroz DX 8.1!)