BiH
0

Diplomci u panici

Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Rješenje Republičke prosvjetne inspekcije o poništavanju 294 diplome s Fakulteta za poslovnu ekonomiju iz Banjaluke i Fakulteta za poslovni menadžment u Gradišci/Bosanskoj Gradišci, izazvalo je uzbunu i šok među spornim diplomcima, pišu "Nezavisne novine".

Bivši studenti ovih fakulteta juče su već od ranih jutarnjih časova bili pred vratima rukovodioca ovih ustanova i tražili odgovore i rješenja za izlaz iz situacije u kojoj su se neočekivano našli. Osim što su, kažu, ostali bez diplome, strahuju i za sudbinu svojih radnih mjesta do kojih su došli uz pomoć diploma čije su poništenje naložili prosvjetni inspektori.

Antonije Pecikoza, jedan od asistenata na Fakultetu poslovnog menadžmenta, kaže da studenti cijelo jutro opsjedaju fakultet pokušavajući da saznaju o čemu se radi, pišu "Nezavisne novine".

"Jedino im u ovom trenutku mogu reći da neće biti oštećeni i da fakultet nastavlja dalji rad", kazao je Pecikoza za "Nezavisne novine".

Ista situacija je i u isturenom odjeljenju ovog fakulteta u Srebrenici. Adel Avdagić, koordinator odjeljenja, juče se sastao sa studentima i pokušao da ih umiri jer je vijest o nevažećim diplomama u javnosti odjeknula poput bombe.

Da li će, zaista, ostati bez diplome, i ukoliko se to dogodi ko će ih obeštetiti, juče su pokušavali da saznaju i bivša vojna lica koja su se prekvalifikovala u civilna zvanja na banjalučkom Fakultetu poslovne ekonomije. Strpljivo su čekali da se završi konferencija za novinare rukovodioca ove ustanove, a nakon toga zatražili sastanak i dodatna pojašnjenja.

Predstavnici uprava oba fakulteta, pak, poručuju da nema mjesta za paniku jer, kako kažu, niko od studenata neće biti oštećen. Najavili su žalbe na odluku Prosvjetne inspekcije navodeći da se u žalbenom roku od 15 dana može dosta toga promijeniti.

"Fakultetu nije izdata zabrana za rad, a mi ćemo učiniti sve postupke kako bismo dokazali da su diplome našeg fakulteta punovažne", izjavio je Ranko Bakić, osnivač i direktor gradiškog Fakulteta za poslovni menadžment.

Siniša Aleksić, direktor Panevropskog univerziteta pri kojem je i Fakultet za poslovnu ekonomiju, kaže da nisu sporne diplome svih njihovih diplomaca, nego samo bivših vojnih lica, pišu "Nezavisne novine".

"Sporan je naš program za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju vojnih lica u civilna zanimanja i priznavanje vojnih diploma za prekvalifikovanje u civilna zvanja. Međutim, upravo Ministarstvo prosvjete i kulture je prije više od godinu dana odobrilo ovaj program i sada ga proglasilo spornim", kazao je Aleksić.

O odluci Prosvjetne inspekcije, kao prvostepenog organa, nakon razmatranja žalbi, konačnu riječ će imati Ministarstvo prosvjete i kulture RS.