Humanitarni događaj
22

Diplomatski zimski bazar bit će održan 1. decembra, prihod ide djeci i mladima širom BiH

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Diplomatski zimski bazar bit će održan i ove godine u decembru u Sarajevu, a prihod je namijenjen za pomoć djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji za novinare u zgradi EU Info centra istaknuto je da taj tradicionalni zimski porodični humanitarni događaj organiziraju članovi međunarodne zajednice u BiH u saradnji s lokalnom zajednicom, a raznovrsni sadržaji prilagođenih su svim uzrastima.

Supruga italijanskog ambasadora u BiH Annarita Lippiello podsjetila je da je na prošlogodišnjem Bazaru sakupljeno rekordnih oko 200.000 KM, a tim novcem je potpomognuto 20 humanitarnih organizacija širom Bosne i Hercegovine. Nada se da će biti oboren taj rekord.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ističe da sudjelovanje oko 40 ambasada i međunarodnih organizacija te oko 70 izlagača - privatnih kompanija i nevladinih organizacija pruža jedinstvenu priliku da se okuse egzotična jela i pića, ali i kupe unikatne rukotvorine.

Supruga zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Žsofia Kusenda podsjeća da je sav prihod od ovogodišnjeg Bazara namijenjen za udruženja koja pomažu djecu s raznim vrstama poteškoća, djecu bez roditeljskog staranja i mlade ljude iz ranjivih obitelji.

Supruga britanskog ambasadora u BiH Martina Field Klisović najavila je raznovrsne sadržaje prilagođene za sve uzraste, a očekuje da broj posjetioca premaši prošlogodišnjih oko 15.000.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Supruga grčkog ambasadora u BiH Anthoussa Diakopoulos izdvojila je aukciju sa zanimljivim stvarima poput printa Hagade ili afganistanskog tepiha, ali i mnogo toga za ljubitelje sporta. Prošle godine aukcijom je, kaže, prikupljeno oko 7.700 KM.

Kao jedan od sadržaja Zimskog diplomatskog bazara supruga EU savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova Anna Leko napomenula je tombolu, a za tri KM (cijena tiketa) moguće je osvojiti vrijedne nagrada osigurane uz pomoć donatora. Prošle godine na raspolaganje je, kaže, bilo više od 700 raznih nagrada.

Članice Organizacionog odbora Zimskog diplomatskog bazara zadovoljne su rezultatima ostvarenim na prošlogodišnjem Diplomatskom bazaru, a nadaju se da će ove godine biti još i bolje.

Ovogodišnji Diplomatski bazar bit će održan u subotu, 1. decembra od 11 do 17 sati u dvorani Mirza Delibašić KSC Skenderija, a realiziran je uz podršku raznih donatora. Ulaznica je 5 KM, a za djecu do deset godina uz pratnju odrasle osobe ulaz je besplatan.