{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dio planine Konjuh zaštićeni pejzaž

F
26.2.2009. u 15:29
0
3
Dio planine Konjuh zaštićeni pejzaž
0
Dio planine Konjuh zaštićeni pejzaž
Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Nacrt zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh zaštićenim pejzažom "Konjuh".
Vlada je podržala prijedlog da površina zaštićenog pejzaža iznosi 8.016,61 hektara i da se prostire na teritoriji općina Kladanj, Banovići i Živinice. Radi svog posebnog značaja, kao primjeri dijelova prirode u ovom pejzažu se izdvajaju pećine Brateljevići i Bebrava, izvorište mineralne vode Muška voda, planinsko jezero "Jezero na Konjuhu" te rijetke i endemske vrste flore i faune.

U okviru Zaštićenog pejzaža utvrđuju se tri zone. Prva A zaštićena zona predstavlja prostor najviših vrijednosti koje moraju ostati u potpunosti očuvane. U drugoj B zaštićenoj zoni prvenstveno se ostvaruje očuvanje i zaštita izvornog stanja prirode, a treća C zaštićena zona je namijenjena prvenstveno za turizam, sport i rekreaciju.

Upravljanje Zaštićenim pejzažom, prema Nacrtu ovog zakona, povjerava se Javnoj ustanovi Zaštićeni pejzaž "Konjuh", koju osniva Skupština TK, a alternativno je predloženo da upravljanje bude povjereno Javnom poduzeću Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj. Plan upravljanja Zaštićenim pejzažom bi donosila Vlada TK.

Za prekršaje u ovoj oblasti predviđene su kazne za pravne osobe u rasponu od 1.000 do 10.000 KM, za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 200 do 1.000 KM i za fizičku osobu od 100 do 500 KM.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK pokrenulo je taj postupak 2004. godine od kada je urađen i Elaborat o proglašenju dijela planine Konjuh spomenikom prirode "Konjuh". U elaboratu su predložene granice zaštićenog područja, konstatirane vrijednosti flore i faune, kulturno povijesno nasljeđe te hidrografske vrijednosti, a kojima, uslijed nekontrolirane eksploatacije i neplanskih zahvata u prirodi, prijeti nepovratan degradacijski proces.

Na temelju Elaborata Vlada Tuzlanskog kantona opredijelila se za spomenik prirode, kao oblik zaštite područja planine Konjuh. Krajem 2004. godine Kantonalna skupština je usvojila Nacrt zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh Spomenikom prirode "Konjuh“. Tokom javne rasprave primjedbe i neslaganje s predloženim rješenjima tog nacrta uputilo je JP Šume TK i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Zbog procjene da, nakon takve javne rasprave nije postojalo raspoloženje većine zastupnika Skupštine TK za njegovo usvajanje zakon nije upućen u dalju skupštinsku proceduru.

Tokom izrade Prostornog plana Tuzlanskog kantona za period 2005-2025. godina područje Konjuha, površina od 8.016 hektara, tretirano je kao Spomenik prirode Konjuh, ali je tokom rasprave i pri usvajanju ovog plana usvojen niži stepen zaštite, odnosno kao Zaštićeni pejzaž Konjuh. Razlika između Spomenika prirode i zaštićenog pejzaža je u činjenici da se spomenik prirode proglašava u svrhu očuvanja specifičnih prirodnih karakteristika, a zaštićeni pejzaž u svrhu očuvanja pejzaža i rekreacije. Nakon usvajanja Prostornog plana TK resorno ministarstvo je nastavilo aktivnosti na pripremi zakona koji će biti u skladu s ovim planom. Tako je sa svim zainteresiranim subjektima održano nekoliko sastanaka u cilju usuglašavanja stavova. Podršku za donošenje ovog zakona dali su Općina Banovići, Ekološki savez Eko zeleni TK, Centri civilnih inicijativa i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Na ovo ponuđeno zakonsko rješenje primjedbe su dali JP Šume TK dd. Kladanj i Kantonalna uprava za šumarstvo, a primjedbe se odnose na veličinu predviđene površine zaštićenog pejzaža i zahtjev da se upravljanje Zaštićenim pejzažom "Konjuh" isključivo povjeri ovom javnom poduzeću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: