Hala firme Miral
33

Dio migranata iz kampa Trnovi prebačen u humanitarni centar u Velikoj Kladuši

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Određeni broj migranata iz kampa Trnovi u Velikoj Kladuši prebačen je danas u humanitarni centar u firmi Miral u ovoj općini.

Premještanjem su koordinirali predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR-a, a prema riječima Petera Van der Auweraerta, šefa IOM-a u BiH i subregionalnog koordinatora za Zapadni Balkan, vršen je transport onih migranata koji željeli da ih se dislocira iz ovog improviziranog migrantskog naselja.

"IOM je uz ovlaštenje Ministarstva sigurnosti BiH i Evropske unije dobio dozvolu da počnemo koristiti prostor fabrike Miral kao jedan humanitarni centar, odnosno centar za humanitarno smještanje migranata koji će se kratko koristiti, međutim ne kao pravi prihvatni centar. Od ponedjeljka, kada smo dobili ovlaštenje, mi smo počeli da radimo na tome i unutra se stavljaju kreveti. Danas smo sa našim kolegama iz UNHCR-a počeli sa premještanjem migranata iz kampa Trnovi, barem onih migranata koji žele da budu premješteni", rekao je Van der Auweraert.

On je istakao da lokalne vlasti u Velikoj Kladuši nemaju adekvatnu saradnju sa međunarodnim organizacijama kada je u pitanju migrantska kriza u ovom gradu.

"Mi stojimo na raspolaganju vlastima u Velikoj Kladuši, međutim oni nam moraju biti od pomoći, a ne da nam stvaraju prepreke kao što su to do sada radili", kazao je Van der Auweraert.

Pored situacije u Velikoj Kladuši, već neko vrijeme se izvode infrastrukturni radovi na zgradi nekadašnjeg Đačkog doma u Bihaću.

"Mi smo planirali da uradimo rekonstrukciju Borića i to se radi. Već smo završili rekonstrukciju trećeg sprata. No, s obzirom na to da tu ljudi žive, jako je teško završiti te radove. Tako da imamo plan da sve migrante, otprilike 900 do 1.000 izmjestimo u narednim danima, i to dio u Ušivak, a dio u Biru, kako bismo u kratkom roku u potpunosti završili rekonstrukciju ovog centra", kazao je Van der Auweraert.

Prema njegovim riječima, sigurnost na području svih centara regulisat će Služba za poslove sa strancima.

"Razumijem da policija nema ni mandat ni kapacitete da se u potpunosti angažira u ovim centrima, tako da smo mi, u saradnji s njima, angažirali privatne sigurnosne firme koje su zadužene za sigurnost unutar ovih centara, a koje kontaktiraju policiju ukoliko dođe do bilo kakvih problema", dodao je.