|

Dio Konjuha proglašen zaštićenim pejzažom

Dio Konjuha proglašen zaštićenim pejzažom
0
S
Sarajevo-x.com
10.11.2009. u 13:35
1
komentara
0

dijeljenja
Dio Konjuha proglašen zaštićenim pejzažom
Usvajanjem Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh zaštićenim pejzažom, Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona napravile su izuzetan iskorak u adekvatnoj valorizaciji prirodnog bogatstva naše zemlje i dale svoj doprinos u kreiranju savremenih i općekorisnih politika zaštite okoliša, poručuju iz Centra civilnih inicijativa.
Naime, ovo je prva zakonska odluka o zaštiti nekog prirodnog lokaliteta na teritoriji ovog kantona, čime se na listu neprocjenjivih prirodnih bogatstava naše zemlje pridodaje i dragulj prirode - planina Konjuh. Proglašenjem dijela planine Konjuh zaštićenim područjem, podiže se procenat zaštićene prirodne teritorije BiH, po kojem je naša zemlja još uvijek na dnu evropske i regionalne liste, potpuno neopravdano i suprotno količini i kvaliteti prirodnog bogatstva kojim naša zemlja raspolaže.

Donošenjem ovog Zakona, pored same zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa, biljne i životinjske raznolikosti, vodotoka, tla i šuma, kao i pitke vode kojom Konjuh opskrbljuje okolna mjesta, stvaraju se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta u oblasti turizma i ugostiteljstva, prostor za investicije u moderne privredne grane poput eko-turizma, prostor za naučno-istraživački rad, a korak po korak, Bosna i Hercegovina postaje prepoznatljiva tačka na evropskoj i svjetskoj mapi autentičnih prirodnih bogatstava.

Podatak da pri skupštinskom izjašnjavanju o tekstu zakona nije bio niti jedan glas protiv, govori o širokom konsenzusu po ovom pitanju, te vrijedi zahvaliti i čestitati svim poslanicima Skupštine TK i njihovim stranačkim klubovima na konstruktivom pristupu i doprinosu pri donošenju ove važne odluke. Tek će generacije koje dolaze znati cijeniti veličinu i univerzalnost ovakvih odluka, navode iz CCI-a.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...