{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dino Mustafić: Prilika da se prekine s manipulacijama činjenica iz prošlosti

F
31.1.2014. u 13:12
23
13
Dino Mustafić: Prilika da se prekine s manipulacijama činjenica iz prošlosti
23
Dino Mustafić: Prilika da se prekine s manipulacijama činjenica iz prošlosti
Foto: Klix.ba
Obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata je prilika da se prekine s nesuvislim interpretacijama i manipulacijama činjenica iz prošlosti koje se koriste u političke svrhe, već da shvatimo kako je način i odabir onoga čega se moramo i trebamo sjećati jedno od suštinskih pitanja našeg društva, rekao je istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić.
On je, komentirajući pripreme za obilježavanje ove značajne godišnjice i spremnost Sarajeva da ponovno bude centar svjetske pažnje, naglasio da su naša iskustva posebna, zbog čega imamo potrebu i obavezu da sljedećim generacijama prenesemo istinu ma kako ona bila bolna ili teška, časna ili sramna.

Istaknuo je da nije upoznat o planiranom programskom sadržaju koji će biti posvećen ovoj tematici, ali zna da mnoge kolege rade u različitim medijima na vrlo zanimljivim umjetničkim projektima koji će sigurno osvijetliti i osvijestiti našu sadašnjost kroz našu prošlost.

"Nažalost, tim vrijednim umjetničkim pokušajima i ostvarenjima se neće očigledno pridavati velika pažnja, niti medijska niti institucionalna, jer je "rat" već počeo spomenicima i nazivima ulica i trgova, pripremama istorijskih i naučnih skupova koji imaju za cilj filtrirano kroz političku prizmu dokazati čast, pravednost i moralnost jednih spram drugih", mišljenja je Mustafić.

Ocjenjuje da će tako krajnje simplificirano kroz društveno-politički odnos biti tumačen historijski događaj bez konteksta i korelacije s vremenom u kojem se odigrao.

Podvlači da se u našoj zemlji jezik umjetnosti marginalizira jer postavlja pitanja etičke prirode koja uznemiruju i koja se pamte.

"Stoga se nadam da će se raznorazni odbori i savjeti koji su formirani radi programskog osmišljavanja manje baviti ceremonijalno-protokolarnim aktivnostima, već da će posvetiti pažnju onim djelima i iskazima koji će afirmisati apsolutne vrijednosti kao što su istina, pravednost i ljepota spram kulture, srdžbe koja ljude tretira kao topovsko meso na Balkanu", zaključio je Mustafić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: