BiH
23

Dino Mustafić: Prilika da se prekine s manipulacijama činjenica iz prošlosti

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata je prilika da se prekine s nesuvislim interpretacijama i manipulacijama činjenica iz prošlosti koje se koriste u političke svrhe, već da shvatimo kako je način i odabir onoga čega se moramo i trebamo sjećati jedno od suštinskih pitanja našeg društva, rekao je istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić.

On je, komentirajući pripreme za obilježavanje ove značajne godišnjice i spremnost Sarajeva da ponovno bude centar svjetske pažnje, naglasio da su naša iskustva posebna, zbog čega imamo potrebu i obavezu da sljedećim generacijama prenesemo istinu ma kako ona bila bolna ili teška, časna ili sramna.

Istaknuo je da nije upoznat o planiranom programskom sadržaju koji će biti posvećen ovoj tematici, ali zna da mnoge kolege rade u različitim medijima na vrlo zanimljivim umjetničkim projektima koji će sigurno osvijetliti i osvijestiti našu sadašnjost kroz našu prošlost.

"Nažalost, tim vrijednim umjetničkim pokušajima i ostvarenjima se neće očigledno pridavati velika pažnja, niti medijska niti institucionalna, jer je "rat" već počeo spomenicima i nazivima ulica i trgova, pripremama istorijskih i naučnih skupova koji imaju za cilj filtrirano kroz političku prizmu dokazati čast, pravednost i moralnost jednih spram drugih", mišljenja je Mustafić.

Ocjenjuje da će tako krajnje simplificirano kroz društveno-politički odnos biti tumačen historijski događaj bez konteksta i korelacije s vremenom u kojem se odigrao.

Podvlači da se u našoj zemlji jezik umjetnosti marginalizira jer postavlja pitanja etičke prirode koja uznemiruju i koja se pamte.

"Stoga se nadam da će se raznorazni odbori i savjeti koji su formirani radi programskog osmišljavanja manje baviti ceremonijalno-protokolarnim aktivnostima, već da će posvetiti pažnju onim djelima i iskazima koji će afirmisati apsolutne vrijednosti kao što su istina, pravednost i ljepota spram kulture, srdžbe koja ljude tretira kao topovsko meso na Balkanu", zaključio je Mustafić.