BiH
0

Dino Konaković: Nisam nikome prijetio na FB profilu i to osuđujem

Klix.ba
Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Dino Konaković izjavio je za naš portal da nije prijetio aktivisti i predsjedniku Udruženja "Zašto ne" Darki Brkanu preko FB profila i da je takve poruke osudio.

Nakon što je Brkan u intervjuu za novinsku agenciju Fena izjavio da optužbe, laži i pozivi na fizičke napade dolaze s profila visokorangiranih političara i javnih ličnosti kao što su Dino Konaković, Semir Efendić i Salmir Kaplan, a zbog akcije u kojoj je "napuhana" zlatna kašika prodefilirala kroz Sarajevo, oglasio se i Konaković.

Konaković je izjavio da nije političar koji zna prešutjeti određene stvari i da mu to ne donosi političku korist te da je na svom FB profilu napisao ono što je vidio u intervju koji je Brkan dao.

"Katastrofalan pokušaj NGO sektora i Darke Brkana da rahmetli predsjednika Izetbegovića diskredituje, a time diskredituje i ono za šta se većina građana BiH borila. Mogao je za primjer uzeti neko od predizbornih obećanja aktuelnih političara, ima ih mnogo. Moj prvi komentar je bio malo radikalniji, nisam bas sto posto bio u pravu, evo editovao sam ga", napisao je Konaković na statusu.

On je rekao da neko ko je dio NVO sektora, ko radi kao korektor društva mora biti spremniji da obrazloži svoje stavove, što, kako Konaković misli, Brkan nije uradio kada je govorio o zlatnim kašikama i Aliji Izetbegoviću, a posebno dovodeći u kontekst i Radovana Karadžića. On je dodao da to pokazuje da iza svega stoji dublji motiv i da je na sceni pokušaj da ostvari nešto što nije pošlo za rukom drugim silama.

Konaković smatra da je bilo logično da se Brkan izvinio javnosti i rekao da je njegova interpretacija bila neprikladna. "Izjava da prijetnje dolaze s mog profila pokazuju nespremnost da politički komunicira i ta vrsta komunikacije nije pravi način", rekao je Konaković. On je dodao da Brkan ne može biti relevantan član NVO sektora, jer je bio blizak SDP-u na izborima 2010. godine. Konaković je rekao da se Brkan odmakao od SDP-a, ali da je sada blizak drugim političkim krugovima.

Na pitanje zašto nije obrisao komentare koji otvoreno pozivaju na nasilje, on je rekao da takve stavove osuđuje, ali da nema vremena da briše sve postove. "Na FB komuniciram sa svima, napadaju i mene, ali nikome ne brišem komentare, osim ako ne psuju. Za takve komentare sam napisao da se ne slažem, da to nije primjereno i to sam osudio", rekao je Konaković.