{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dinarski krš i dalje najvrijednija prirodna cjelina krša u svijetu

F
15.10.2012. u 17:48
0
1
Dinarski krš i dalje najvrijednija prirodna cjelina krša u svijetu
0
Dinarski krš i dalje najvrijednija prirodna cjelina krša u svijetu
Foto: Ilustracija
Dinarski krš i dalje ostaje najvrijednija prirodna cjelina krša u svijetu, ali mizerna izdvajanja za njegova istraživanja i općenito loše upravljanje kršem trenutno ističu druga područja koja izgledaju spektakularnija, izjavio je geolog dr. Ivo Velić na Međunarodnom naučno-stručnom skupu Čovjek i krš održanom u Međugorju, komentirajući mišljenja svjetskih stručnjaka o sve većoj ulozi krša Jugoistočne Azije i nekih drugih područja.
Iznoseći argumente za svoju tvrdnju, dr. Velić je kazao da niti jedan krš nema ono što ima Dinarski krš, a to je debljina njegovih naslaga, koje prelazi osam kilometara i njegova izrazito razvijena krška polja koja objedinjavaju sve krške pojave.

Predstavljajući zbornik prošlogodišnjeg skupa, akademik Andrej Kranjc, glavni sekretar Slovenske akademije naukai umjetnosti i voditelj doktorskog studija krša na Univerziteta Nova Gorica u Sloveniji, ocijenio je da konferencija u Međugorju predstavlja novi pristup u istraživanju krša koje zahtijeva savremeno doba.

Tokom rasprave istaknuto je kako se kršem u dinarskim zemljama loše upravlja i proizvode velike štete. Tako, sezonski ritmovi plavljenja krških polja smatraju se nekom vrstom prirodne greške za koju investitori hidroakumulacija tvrde da će ih ispraviti i tobože oplemeniti prostor. Time nažalost uništavaju bogate i unikatne ekološke sustave, plod razvoja miliona godina. Pri tome, lažiraju istraživanja i falsificiraju studije utjecaja koje tvrde da neće biti štete već samo koristi, rečeno je tokom konferencije.

Takve studije su HE Dabar, HE Ombla, CHE Vrilo, HE Ulog i brojne druge, rečeno je na skupu.

Sudionici skupa obišli su tok rijeke Trebižata od najviših dijelova njegova sliva, tj. od područja sela Tribistova, preko Posuškog i Imotsko-bekijskog polja, uključujući Crveno i Modro jezero, kršku zaravan Dubrave-Brotnjo, zatim izvor i tok Tihaljine, Mlade i Trebižata te s velikim zadovoljstvom utvrdili veliko bogatstvo i raznolikost ovdašnjeg krša. Na svojoj zadnjoj stanici, vodopadu Kravice, ostali su zatečeni i zgroženi devastacijom krajolika Kravica koja se čini izgradnjom dionice autoceste Kravica - Bijača.

Trodnevni Međunarodni znanstveno-stručni skup "Čovjek i krš" održan je u organizaciji Fakulteta društvenih znanosti dr. Milenka Brkića Bijakovići-Međugorje i Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.

Skup je okupio šezdesetak sudionika iz šest zemalja iz regije, a pored redovnih tema o istraživanjima krša, pažnja sudionika bila je usmjerena na pitanja identiteta Dinarskog krša, odnosno pitanja što čini najveće svjetske vrijednosti krša, kako ih učiniti poznatima domaćim javnostima, i zainteresirati domaće vlasti za njihovu održivu upotrebu.

Također, na skupu su se razmatrale i teme vezane za akutne probleme krša, među kojima se posebno ističu štetni i zastarjeli projekti izgradnje hidrocentrala na krškim rijekama.

Inače, prema podacima međunarodnog projekta "Balkanske rijeke – Plavo srce Europe", na rijekama od Slovenije do Bosfora do danas je izgrađeno 270 hidrocentrala jačih od 1 MW, trenutno ih se 18 implementira, a u planu su čak 573 nove hidrocentrale.

Dinarski krš je vodeća takva priroda vrijednost u svijetu, s iznimnim geodiverzitetom i biodiverzitetom. Dok je po biljnim vrstama vodeći u Europi, po podzemnim životinjskim vrstama je vodeći u svijetu. O važnosti krške baštine govori činjenica da su brojni međunarodni krški termini uzeli narodna imena pojava iz Dinarskog krša, koji se proteže od Udina do Skadarskog jezera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: