|

Dimnjačarsku djelatnost ponovno definisati kao komunalnu djelatnost

Dimnjačarsku djelatnost ponovno definisati kao komunalnu djelatnost
32
F
FENA
25.10.2019. u 15:13
2
komentara
32

dijeljenja
Dimnjačarsku djelatnost ponovno definisati kao komunalnu djelatnost
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović na sastanku sa predsjednikom Udruženja dimnjačara KS Selimom Ekmečićem i inspektorom zaštite od požara u KS Ferhatom Ibrakom zaključio je da se dimnjačarska djelatnost ponovno treba definisati kao komunalna, budući da su tako uradili i gradovi iz okruženja.
Ekmečić je uručio zahvalnicu resornom ministarstvu koje je prepoznalo općedruštveni značaj vršenja dimnjačarske djelatnosti, regulišući tu materiju, odnosno njena osnovna pitanja u Odluci o zaštiti i poboljšanju zraka u Kantonu Sarajevo.

Nakon što je dimnjačarska djelatnost ranije isključena iz komunalne djelatnosti u KS i loših aktuelnih rješenja federalnog Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva, a da ne bi nastala pravna praznina, ta materija je regulisana u spomenutoj odluci.

"Time je pokazana važnost sa stanovništva vršenja dimnjačarske djelatnosti za prevenciju zagađenja zraka, redovnim čišćenjem dimnjaka i obaveznosti održavanja dimnjaka, a istovremeno i odnos prema sigurnosti i kvaliteti života građana", kazao je Filipović.

Na sastanku je poručeno da treba inicirati izmjenu Zakona o komunalnim djelatnostima, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...