Akcija Jesen
8

Dileri žele sporazum s Tužilaštvom KS: Dragan Perišić Bejbi dobija 26 mjeseci zatvora

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Osobe koje su uhapšene u okviru akcije "Jesen" 25. marta prošle godine zbog ilegalne trgovine drogom, sklopile su sporazum s Tužilaštvom KS.

Kantonalni sud u Sarajevu danas će razmotriti ovaj sporazum prema kojem, kako saznajemo, prvooptuženi Dragan Perišić zvani Bejbi dobija 26 mjeseci zatvora, a Mirza Memišević 17 mjeseci zatvora.

Oni i ostali članovi organizirane grupe Elvir Salijević, Adnan Delić, Armin Zahirović, Đanela Rahić, Elvis Zemanić, Kenan Redžvelja, Adnan Krkbešević, Sedmir Gračić, Alen Janjoš, Mirza Šatrović i Haris Žunić su priznali krivnju i tražili nagodbu.

Ukoliko sud na današnjem ročištu koje je zakazano za 10 sati prihvati sporazume, oni će biti osuđeni na zatvorske kazne dogovorene sporazumom.

Tokom pretresa koji su vršeni u centru grada pronađeno je 16 paketića heroina, paketić kokaina, pištolj s okvirom i streljivom, veća količina puščanih metaka kalibra 7,9 i 7,62 mm, nekoliko mobitela, kao i određena svota novca koja potječe od preprodaje droge.

Ove osobe se tereti da su počinile krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga iz člana 238. KZ FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije (ZONDINOM).

Pripadnici FUP-a uhapsili su Perišića i 2014. godine u akciji "Malta" zajedno s još 11 osoba zbog rasparčavanja marihuane i heroina na području BiH. Prije nekoliko godina je u Sudu BiH osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog istih krivičnih djela.

Inače, Bejbi je poznat i po tome što je svjedočio u slučaju Zijad Turković gdje je govorio o 7. martu 2009. godine kada je više puta ranjen ispred ulaza u svoju zgradu na Alipašinom Polju. Privođen je i ranije nekoliko puta.

I Elvis Zemanić je policiji poznat od ranije. Uhapšen je i 2014. godine zbog proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Također je ranjavan. On i njegov brat su uhapšeni 2010. godine zbog nanošenja povreda Draganu Šeovcu i još jednom mladiću.

Akcija "Jesen" je započela u oktobru 2015. primjenom posebnih istražnih radnji.