I dalje smo u fokusu
6

Dilberović: EU integracije donose investicije, proces se u izbornoj godini neće zaustaviti

Piše: I. Č.
Edin Dilberović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Dilberović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović prokomentarisao je za Klix.ba Strategiju za Zapadni Balkan, koja je danas predstavljena, kazavši da bilo kakva strategija Evropske unije koja je vezana za zapadni Balkan ne može biti drugačije prihvaćena osim kao nešto sasvim pozitivno.

"Činjenica je da Evropska komisija, a pokazalo se današnjom diskusijom da je tako i sa Evropskim parlamentom, u svom fokusu zanimanja i dalje drži priču proširenja, a onda posebno proširenja prema Zapadnom Balkanu, kao što je to i ranije definisano. Vrlo jasno je poručeno šta su prioriteti i vrlo je jasna poruka da brzina članstva više ne ovisi o EU, nego o potencijalnim članicama", kazao je Dilberović.

Potcrtao je da je ideja o slanju stručnih misija zemalja članica Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana vrlo korisna.

"Osim stručnih misija bit će dodatnih stručnih misija, naročito kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Naročito nakon što odgovorimo na Upitnik Evropske komisije. Svaka stručna misije je dobrodošla kako bi se odredili prioriteti na koje će se EU i EK fokusirati u sljedećem periodu. Prvenstveno govorim o vladavini prava, borbi protiv korupcije, borbi protiv organizovanog kriminala, završetku bilateralnih razgovora po bilo kojoj osnovi, jer, kao što su rekli, oni ne žele više uvoziti probleme u EU. S tim u vezi je dolazak stručnih misija itekako neophodan i koristan", rekao je Dilberović.

Dodao je da ne treba zaboraviti druge dijelove Strategije, ono što je Evropska komisija predstavila, a što se odnosi na elektronsko zdravstvo, širokopojasni internet, socijalne reforme, podršku start up preduzećima, reformu željezničkog transporta, podršku nezavisnim medijima...

"Dijagnoza je uspostavljena, a liječenje je definitivno na zemljama članicama, uz pomoć Evropske unije", kategoričan je Dilberović.

Na pitanje misli li da će, budući da smo u izbornoj godini, biti zaustavljen proces evropskih integracija, Dilberović odgovara da ne.

"Dobro ove zemlje i njenih građana se ogleda kroz evropske integracije. Bilo ko od političara ko želi da vlada normalnom zemljom u kojoj će građani biti zadovoljni neće imati alternativu evropskim integracijama. Priča o evropskim integracijama nosi sve ono što je korisno za obične građane... Stvaranjem evropskih standarda u pravnom i ekonomskom sistemu sve zemlje zapadnog Balkana postaju interesantne za investicije. Ovo koliko se trenutno investira nije dovoljno zemljama zapadnog Balkana", rekao je Dilberović.