Euroatlanske integracije
488

Dijelovi Programa reformi koji ukazuju nastavak NATO puta BiH

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ključno političko pitanje koje se nameće na domaćoj društveno-političkoj sceni posljednjih nešto više od mjesec dana je informacija - da li Program reformi znači isto što i Godišnji nacionalni program (ANP).
Program reformi koji je Predsjedništvo BiH u saradnji s ambasadama kvinte usvojilo danas je procurio u javnost nakon što je dostavljen Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja će u ponedjeljak raspravljati o ovom dokumnetu. Rasprava u NSRS-u praktično ništa ne može utjecati na slanje Programa reformi u NATO, s obzirom da vanjsku i sigurnosnu politiku vodi država, a ne entiteti. Ipak, politički pritisci opozicije iz RS-a natjerali su Milorada Dodika da zatraži zasjedanje NSRS-a o tom pitanju.

U svom obrazloženju potpisanog Programa reformi Dodik svoj politički potez pravda činjenicom da u dokumentu jasno piše da ne prejudicira članstvo. S druge strane članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su insistirali na unapređenju NATO puta i slanjem programa koji treba označiti prvi korak u MAP-u (Akcionom planu za članstvo). BiH je daleko od članstva u NATO savezu, a da li će sve države koje čine NATO Program reformi BiH tumačiti ekvivalentno kao Godišnji nacionalni program ili ne, bit će poznato tokom 2020. godine.

U Programu reformi koji je dostavljen NSRS-u, a radi se o prevodu s obzirom da je original pisan na engleskom jeziku, jasno je uočljivo da BiH nastavlja svoj NATO put kroz faze i razvoja i unapređenja te da će o punopravnom članstvu biti potrebno donijeti novu odluku.

Na samom početku dokumenta istaknuto je da je BiH kao jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO-om te da se ta saradnja razvija.

"BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu s prijašnjim odlukama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima BiH", navodi s eu dokumentu.

A ranije odluke Predsjedništva kažu da BiH želi punopravno članstvo u NATO kao konačni cilj, što je potvrđeno 2009. godine.

"Iako trenutno nije članica NATO-a, BiH je pokazala spremnost da da aktivan doprinos NATO-u", također se navodi u Programu reformi. Zanimljivo je da je istaknuto da BiH trenutno nije članica, što implicira mogućnost i težnju da bude jednog dana.

Milorad Dodik je ne tako davno znao poručiti da će RS napustiti Oružane snage BiH, u dokumnetu koji je potpisao navodi se da će BiH nastaviti razvijati svoje OSBiH.

"BiH će nastaviti da razvija NATO kompaktibilnu strukturu snaga u skladu sa zahtjevima i kapacitetima, obezbjeđujući interoperabilnost sa NATO i partnerskim snagama", istaknuto je između ostalog u dokumentu.

Također se navodi da je BiH "prepoznala euroatlanske integracije kao jedan od svojih vanjskopolitičkih ciljeva". To u značajnoj mjeri govori o utabanom putu BiH ka članstvu u NATO.

Kompletan Program reformi podijeljen je na pet ključnih poglavlja: politička i ekonomska pitanja, odbrambena i vojna pitanja, pitanja resursa, bezbjednosna pitanja i pravna pitanja. Simptomatično je da je i ANP također sastavljen od pet spomenutih poglavlja, što u velikoj mjeri govori o prirodi usvojenog dokumenta, a konačni sud dat će članice NATO saveza.