Dobre vijesti
824

Dijagnostički pregledi u KS moći će se besplatno obaviti u privatnim ustanovama

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osiguranici Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo više neće morati mjesecima čekati na dijagnostičke pretrage. Te pretrage će moći uraditi u pojedinim privatnim zdravstvenim ustanovama, a poznato je i u kojim.

Kako su saopćili iz Zavoda, direktor ove ustanove Muamer Kosovac je potpisao ugovore s osam privatnih zdravstvenih ustanova.

"Kao što je i najavljeno prilikom usvajanja finansijskog plana za ovu godinu, Zavod je u potpunosti usmjeren za revolucionarno poboljšanje zdravstvene zaštite. Naši osiguranici zaslužuju i moraju dobiti više. Potpisivanjem ugovora omogućeno je građanima, koji bi čekali na određene dijagnostičke preglede duže od 90 dana, da mogu obaviti tu uslugu brže. Ovo je samo jedan od projekata koji je najavljen i u najkraćem roku realiziran", izjavio je Kosovac.

Prema njegovim riječima, zajedničkim aktivnostima s Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo omogućeno je ubrzanje pružanja usluga.

Kako su saopćili iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, riječ je o 20.000 ugovorenih usluga koje će građani moći uz određene kriterije obaviti u privatnim zdravstvenim ustanovama i neće morati čekati po godinu dana na određene dijagnostičke pretrage.

U svrhu smanjenja lista čekanja za pojedine preglede, a prema uputi Ministarstva zdravstva, ugovoreni dijagnostički postupci za 22 deficitarne zdravstvene usluge iznose 2,2 miliona KM.

Nadležni tvrde da se više neće dugo čekati na CT snimak, magnetnu rezonancu, ultrazvučne preglede, color dopler i mnoge druge pretrage, jer sada postoji mogućnost, ako usluga ne može biti data u javnim zdravstvenim ustanovama u određenom roku, da se koriste usluge privatnih ustanova s kojima Zavod ima ugovore.

"Ovim olakšavamo osiguranicima, našim javnim zdravstvenim ustanovama koje su prebukirane i gdje su liste čekanja zaista duge i gdje pacijenti ispaštaju višemjesečnim čekanjima na dijagnostičke preglede", kazao je Kosovac i poručio da Zavod nastavlja raditi u interesu građana te je najavio nove aktivnosti kojima će se omogućiti jednostavni pristup zdravstvenoj zaštiti.

Kako je izjavio, istrajat će u realizaciji postavljenih ciljeva, a danas je ugovor potpisan sa sljedećim zdravstvenim ustanovama: "Moja klinika", Poliklinika Atrijum, Poliklinika "Dr. Al-Tawil", Poliklinika "Dr. Al-Tawil" Stup, Specijalna bolnica "Centar za srce dr. Kacila", Alea dr. Kandić, Poliklinika Sanasa i Poliklinika Altmedica Beta.