|

Dijabetičari HNK diskriminirani: Mjesečno im treba 600 KM za inzulin

Dijabetičari HNK diskriminirani: Mjesečno im treba 600 KM za inzulin
3
Klix.ba
29.1.2015. u 16:10
4
komentara
3

dijeljenja
Dijabetičari HNK diskriminirani: Mjesečno im treba 600 KM za inzulin Dragana Milas (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Hercegovačko-neretvanski kanton je jedini kanton u Federaciji koji na listi ortopedskih pomagala Zavoda zdravstvenog osiguranja nema uključena sva sredstva za pomoć oboljelim od dijabetesa. Dijabetičari u ovom kantonu mjesečno moraju izdvojiti oko 600 KM za iglice i trakice za inzulin.
"Sve nade dijabetičari polažu u sjednicu Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, koja je najavljena za 1. februara, a na kojoj će biti odlučeno hoće li se, kao i u svim drugim kantonima, na listi ortopedskih pomagala naći sav materijal za liječenje dijabetesa", rekla nam je Dragana Milas, predsjednica udruženja Juvenilno dijabetičko društvo Mostar, koje ima 80 članova djece oboljele od dijabetesa.

Prema riječima gospođe Milas mjesečna svota koju oboljeli trebaju izdvojiti za trakice i iglice za inzulin iznosi oko 600 maraka.

"Roditelji koji nisu u stanju kupovati trakice i iglice, šećer mjere jednom do dva putu na dan, a inzulin apliciraju jednom iglom više puta dnevno. Ukoliko se ne želimo dovesti u situaciju da dijete nakon deset godina bolesti oboli i na bubrezima i završi na dijalizi, moramo mu redovno mjeriti šećer. Da bi se šećer kontrolirao, potrebno je dnevno upotrijebiti najmanje 15 trakica i isto toliko iglica za apliciranje inzulina. Uz dostavljenu potrebnu dokumentaciju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK dobijemo inzulin i oko 30-ak iglica, što prosječni dijabetičar utroši za sedmicu, tako da roditelji uglavnom sve kupuju. Ono što ja mogu reći jest to da je u posljednje vrijeme uslijedila epidemija dijabetesa. Sve više djece obolijeva od ove bolesti", dodala je Milas.

"Veliki broj ljudi u našem kantonu se bori s "tihim ubicom", kako u medicini često nazivaju dijabetes, a najveći problem predstavlja što sve mlađa djeca imaju izuzetno visok dijabetes. Jedini način da se pomogne oboljelima je da se na listu ortopedskih pomagala stave pumpice, trakice, iglice i setovi za pumpice. Naš najveći problem je u tome što naša djeca ne dobivaju ništa od navedenog. Jedino što mi dobijemo od Zavoda je inzulin i to je to. U svim drugim kantonima djeca imaju sve, samo HNK je iznimka. Zbog čega su naša djeca zapostavljena", pita se Milas.

Kako saznajemo iz Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK, Vlada HNK je još 15. decembra usvojila novu listu pomagala na kojoj se nalazi i materijal za dijabetičare. Ono što se čeka je 1. februar i odluka Upravnog vijeća Zavoda o učestvovanju Zavoda u finansiranju te liste pomagala. Nova lista pomagala stupa na snagu 1. februara. dijabetičari HNK se nadaju da više neće biti diskriminirani.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...