Značaj preventive
0

Dijabetes - tiha edpidemija današnjice

FENA
Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo organiziralo je niz aktivosti kojima se pokušava skrenuti pažnja na značaj preventive i infomiranosti u liječenju dijabetesa.

Četrnaesti novembar je izabran za Svjetski dan borbe protiv dijabetesa jer se na taj dan rodio Frederik Banting, pronalazač inzulina.

Povodom obilježavanja Dana borbe protiv dijabetesa Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo organizovalo je mjerenje šećera u krvi na 12 lokaliteta, šetnju i tribinu.

Na tribini je prisutne pozdravila Alma Kadić iz Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo, koja je istakla da je ovo udruženje jedno od najaktivnijih.

Uime Liječničke komore Kantona Sarajevo govorio je potpredsjednik Dragan Stevanović. Istakao je da je dijabetes bolest modernog doba, koja poprima razmjere tihe epidemije. Doktor Stevanović je istakao da dijabetičari sami sebi najviše mogu pomoći.

Dr. Snježana Hasanbegović iz Pedijatrijske klinike KCUS-a Koševo istakla je da se dijabetes sve više širi te da bi do 2025. godine od ove bolesti moglo oboljeti 333 miliona ljudi.

Posebno su porazni podaci kada je riječ o najmlađima, koji sve više obolijevaju od ove bolesti. Tako da svake godine oko 500.000 djece mlađe od 15 godina razvije dijabetes tipa 1.