Zimska škola
135

Digitalna forenzika i informacijska sigurnost izučavaju se na Fakultetu za kriminalistiku UNSA

Klix.ba
(Foto: K.S./Klix.ba)
Zimska škola "Digitalna forenzika i informacijska sigurnost" zvanično je otvorena u petak, 19. januara na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj akademski program cjeloživotnog učenja u saradnji sa Microsoftom Bosne i Hercegovine provodi Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, u periodu od 19. januara do 10. februara 2018. godine.

U programu učestvuje 48 polaznika, i to 21 profesionalac iz IT sektora i agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, te 27 studenata Univerziteta u Sarajevu – Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Pravnog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, kao i studenata drugih visokoškolskih ustanova iz naše zemlje. Akademsko osoblje Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i najeminentniji stručnjaci iz prakse, delegirani od Microsofta, sprovodit će intenzivnu obuku polaznika u cilju savladavanja programa digitalne forenzike i informacijske sigurnosti.

Partneri u realizaciji ovog projekta su i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), te Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH.

Kao i u brojnim ranijim programima cjeloživotnog učenja koje realizira Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, partner i ove Zimske škole je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Prilikom predstavljanja programa, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof. dr Nedžad Korajlić i direktor Microsofta u Bosni i Hercegovine Omar Krivošija istakli su značaj ovog partnerstva i važnost dodatnog usavršavanja i edukacije kadra iz ove oblasti. U ime Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, glasnogovornik Ministarstva Admir Malagić pozdravio je aktivnosti ovog fakulteta u području afirmacije struke i kontinuiranog rada na obrazovanju profesionalaca koji će znati odgovoriti na sve kompleksnije sigurnosne izazove.