Ozelenjavanje površina
52

Digitalna ekološka akcija "Tvoj Co2": Zasadite drvo iz udobnosti vašeg doma

D. B.
Ako želite zasaditi stablo, možda čak i drvored sjedeći u udobnosti doma ili kancelarije, možete se od danas obratiti preduzeću Park. čiji će profesionalci to učine za vas.

Riječ je o velikoj ekološkoj, digitalnoj akciji "Tvoj Co2", koju je pokrenuo UNDP, a preduzeće Park odlučilo učestvovati.

Akcija je počela i od ovog trenutka na raspolaganju je digitalna platforma "Tvoj Co2" koja na jednostavan način, samo uz dva do tri klika, omogućava doniranje stabla javnim zelenim površinama grada Sarajeva.

"U ovom slučaju učestvujete i u kupovini sadnica iz rasadnika u BiH. Preduzeće Park u ponudi ima stabla javora, japanske trešnje, tulipanovca, lipe. Vaša sadnica, koju odaberete i kupite putem digitalne platforme bit će zasađena na jednoj od sarajevskih lokacija u ponudi, a to su naselja Dobrinja, Alipašino polje (B i C faza), zelene površine uz Željezničku stanicu, naselje Šip i druge u dogovoru s preduzećem Park. Poslovi sadnje u Vaše ime, transport, zaštita mlade sadnice i jednosezonako održavanje i njega uključeni su u cijenu stabla koju vam preduzeće Park nudi putem UNDP-ove platforme. Vaše je samo da klikom odaberete ono što želite", saopćeno je iz preduzeća Park.

UNDP pokretač je prve bosanskohergovačke digitalne platforme "Tvoj Co2" za izračun ličnih i korporativnih emisija ugljen-dioksida i online kupovinu sadnica drveća za plansko ozelenjavanje zelenih površina u urbanim sredinama ili revitalizaciju opožarenih površina u našoj zemlji. Prva je to digitalna, klimatska akcija pokrenuta istovremeno u nekoliko gradova širom BiH, jer u njoj učestvuju i preduzeće Sarajevošume, JP ŠPD ZD kantona iz Zavidovića, Centar za sjemensku - rasadniku proizvodnju Doboj, Šumarstvo Prenj d.d.Konjic, Tamaris Company iz Banje Luke za Gradsku upravu Banja Luka, Centar za upravljanje kršom Trebinje i druge.

"Tvoj Co2" platforma svim ekološki osviještenim građanima koji žele dati svoj doprinos u ozelenjavanju javnih zelenih površina u Sarajevu u saradnji sa preduzećem Park, šumskih i drugih površina u saradnji sa nekom drugom firmom koja učestvuje u istom projektu na raspolaganju je već od jutros.

Kupovina počinje danas, a prve sadnje stabala Park će uraditi već u prvim danima oktobra, kada se za to stvore povoljni vremenski uslovi. Svi koji kupe jedno ili više stabala putem platforme dobit će i svoj digitalni certifikat, ali i dokaz o zasađenoj svakoj sadnici i na taj način svoj karbonski otisak kompenzirati novim stablom ili više njih.

"Plansko upravljanje novim drvoredima, urbanim alejnim ili soliternim drvećem u gradskim parkovima i zelenim površinama, kao i šumama ključ je naše borbe protiv klimatskih promjena. Budimo stoga prvi Bosanci i Hercegovci koji putem 'Tvoj Co2' platforme učestvuju u ozelenjavanju gradskih parkova i pošumljavanju naših šuma", navodi se u saopćenju.