BiH
2

Dickson: Glasanje proteklo mirno, u skladu s međunarodnim standardima

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šef Delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope iz Ujedinjenog Kraljevstva Stewart Dickson prezentirao je danas preliminarne rezultate monitoringa lokalnih izbora održanih jučer u Bosni i Hercegovini, po kojima je, osim slučajeva nekoliko nasilnih incidenata i neregularnosti, glasanje proteklo mirno i na odgovarajući način, generalno u skladu s međunarodnim standardima.

Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope boravi u posjeti BiH od 28. septembra do 3. oktobra, da bi nadgledala lokalne izbore, a na čelu s izvjestiocem Kongresa Dicksonom, delegaciju sačinjava 20 članova Kongresa, pet članova EU Komiteta regiona i dva člana nacionalnih asocijacija lokalne samouprave.

Na dan izbora, delegacija Kongresa rasporedila je 12 timova koji su posmatrali glasanje širom BiH, a četiri člana EU Komiteta regiona i njihov glasnogovornik Adam Banaszak iz Poljske posjetili su oko 150 biračkih mjesta širom zemlje.

Dickson je danas na pres-konferenciji izrazio žaljenje što izbori u Mostaru opet nisu bili održani zbog neuspješnih pregovora političkih aktera.

Izvjestilac Kongresa je također ukazao na potrebu rješavanja pitanja koja se neprestano ponavljaju na svakim izborima u BiH, a to su, prvenstveno, kvalitet biračkih spiskova, prevencija izbornih prevara i zaštita tajnosti glasanja.

Izuzev nekoliko nesretnih incidenata, u Sreberenici i Stocu, koji su bacili sjenu na dan lokalnih izbora, ocijenio je da su općinske i gradske izborne komisije glasanje provele efikasno.

"U pogledu Centralne izborne komisije BiH, imamo utisak da je učinjeno sve da bi se pripreme za izbore obavile na profesionalan način", dodao je Dickson.

Posmatrači Kongresa su mišljenja da je neophodno unaprijediti zakonske odredbe i praktična pravila za izbore, a također primijetili su, između ostalih neregularnosti, upotrebu mobilnih telefona tokom glasanja, kao i "pružanje pomoći pri glasanju".

Također, tajnost glasanja nije uvijek bila ispoštovana, vrlo često zbog nedostatka prostora u kabinama za glasanje, a članovi Kongresa čuli su i navodne priče o kupovini glasova, ne samo novcem već i na druge načine.

Dickson je spomenuo i kvalitet biračkih spiskova te činjenicu da su pojedinci koji se nalaze na ovim spiskovima, zapravo već odavno napustili zemlju i žive u inostranstvu.

"Samo bi oni koji su stalno nastanjeni u nekoj zajednici trebali odlučivati o lokalnim pitanjima, stoga bi se i birački spiskovi trebali izmijeniti", kazao je izvjestilac Kongresa.

Kako je rekao, još jedno sporno pitanje bila je transparentnost procedura, a posebno brojanje glasova.

Delegacija Kongresa pozdravila je činjenicu da CIKBiH zagovara novu proceduru za takozvano "korektno brojanje" u slučaju rezultata koji pobuđuju sumnju, a koje su prijavila neka biračka mjesta. Međutim, smatraju da je potrebno pozabaviti se implementacijom efikasnih zaštita protiv bilo koje vrste manipulacije tokom brojanja.

U pogledu sveukupne situacije lokalne demokratije u BiH, Delegacija Kongresa primijetila je da se politička podrška - također i na lokalnom nivou temelji na etničkom identitetu, uključujući i nacionalističke stavove.

Izvjestilac Kongresa Dickson poručio je da je činjenica da je Kongres jedina međunarodna posmatračka grupa koja ocjenjuje jučerašnje lokalne izbore, ujedno i dokaz njihove čvrste namjere da i ubuduće pruže podršku BiH.

O detaljnom izvještaju koji uključuje i preporuke, nakon ove misije bit će raspravljano u okviru sjednice Kongresa, od 28. do 30. marta 2017. godine u Strazburu.