BiH
0

DFID i UNICEF podržavaju sistem društvene zaštite i inkluzije djece

Sarajevo-x.com
lada Velike Britanije – Odjel za međunarodnu saradnju (DFID) i UNICEF potpisali su ugovor vrijedan oko 3 miliona KM za finansijsku podršku UNICEF-ovog projekta “Jačanje sistema društvene zaštite i inkluzije za djecu u BiH”.

Ovo je iznos za trogodišnji program podrške Bosni i Hercegovini za ispunjavanje uslova za pristup EU iz domena društvene zaštite i dječijih prava. Donatori ovog projekta su i Evropska komisija i Vlada Norveške.

Primarni partneri UNICEF-a u ovom projektu su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, te Direkcija za ekonomsko planiranje, koji će koordinirati državna, entitetska i kantonalna ministarstva odgovorna za socijalnu zaštitu, zdravlje, obrazovanje i ljudska, odnosno dječija prava.

Projekat je definiran tokom proteklih mjeseci u bliskoj saradnji sa domaćim i međunarodnim parterima oslanjajući se na 15 godina iskustva UNICEF-a u BiH u radu sa marginaliziranom djecom ove zemlje. Cilj projekta je jačanje multisektorskih pristupa zaštiti i inkluziji djece, kroz jedinstven pristup planiranju, razvoju politika, implementaciji i kontroli toka projekta, omogućiće adekvatno definisanje funkcija, uloga i strateških ciljeva u oblastima obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i drugih nadležnih sektora, kroz koje će se rješavati problem različitih formi isključenosti djece i porodica iz sistema društvene zaštite.

"Dok se različiti aspekti društvene zaštite administriraju kroz različite sektore vlasti, uključujući sektore zdravstva i obrazovanja, princip ljudskih prava o nediskriminaciji, u fokus nam stavlja isključene i marginalizirane grupe djece, kako bi se zaštitila i ispunila prava najugroženijih. Poznato je da su djeca, isključena iz sistema društvene zaštite, posebno ugrožena i imaju mnogo manje šanse od svojih vršnjaka za uspjeh u školi, da su izloženija kriminalu, te da su lošijeg zdravlja i teže se integriraju u društvo.”, rekla je June Kunugi, Predstavnica UNICEF-a za BiH.

Unicef je prisutan je u vise od 150 zemalja i teritorija, kako bi pomogao djeci da žive i razvijaju se od ranog djetinjstva do adolescencije. Kao najveći svjetski snadbjevač vakcinama za zemlje u razvoju, UNICEF podržava zdravlje djece i pravilnu ishranu, zdravu vodu i sanitaciju, kvalitetno osnovno obrazovanje za sve dječake i djevojčice i zaštitu djece od nasilja, eksploatacije i AIDS-a. UNICEF je finansiran u cjelosti od privatnih donacija pojedinaca, preduzeća, fondacija i vlada.

UNICEF definira “društvenu zaštitu” kao skup javnih aktivnosti, koje poduzima država ili pojedinci, a kojima se ukazuje na rizike, ugroženosti i hronično siromaštvo. Društvena inkluzija je proces kojim se osigurava da oni kod kojih postoji rizik od siromaštva i/ili društvene marginalizacije, dobiju prilike i sredstva, neophodna za sudjelovanje u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, te ostvare standarde, koji se smatraju dostojnim društva u kom žive.

Kao država koja nastoji pristupiti EU, Bosna i Herzegovina moraće svim svojim građanima omogućiti da uživaju korist ekonomske integracije i razvoja. Samo na taj način, razumijevajući multidimenzionalnu prirodu siromaštva, država može osigurati društvenu inkluziju.