{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DFID i UNICEF podržavaju sistem društvene zaštite i inkluzije djece

S
30.1.2008. u 09:36
0
0
DFID i UNICEF podržavaju sistem društvene zaštite i inkluzije djece
0
DFID i UNICEF podržavaju sistem društvene zaštite i inkluzije djece
lada Velike Britanije – Odjel za međunarodnu saradnju (DFID) i UNICEF potpisali su ugovor vrijedan oko 3 miliona KM za finansijsku podršku UNICEF-ovog projekta “Jačanje sistema društvene zaštite i inkluzije za djecu u BiH”.
Ovo je iznos za trogodišnji program podrške Bosni i Hercegovini za ispunjavanje uslova za pristup EU iz domena društvene zaštite i dječijih prava. Donatori ovog projekta su i Evropska komisija i Vlada Norveške.

Primarni partneri UNICEF-a u ovom projektu su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, te Direkcija za ekonomsko planiranje, koji će koordinirati državna, entitetska i kantonalna ministarstva odgovorna za socijalnu zaštitu, zdravlje, obrazovanje i ljudska, odnosno dječija prava.

Projekat je definiran tokom proteklih mjeseci u bliskoj saradnji sa domaćim i međunarodnim parterima oslanjajući se na 15 godina iskustva UNICEF-a u BiH u radu sa marginaliziranom djecom ove zemlje. Cilj projekta je jačanje multisektorskih pristupa zaštiti i inkluziji djece, kroz jedinstven pristup planiranju, razvoju politika, implementaciji i kontroli toka projekta, omogućiće adekvatno definisanje funkcija, uloga i strateških ciljeva u oblastima obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i drugih nadležnih sektora, kroz koje će se rješavati problem različitih formi isključenosti djece i porodica iz sistema društvene zaštite.

"Dok se različiti aspekti društvene zaštite administriraju kroz različite sektore vlasti, uključujući sektore zdravstva i obrazovanja, princip ljudskih prava o nediskriminaciji, u fokus nam stavlja isključene i marginalizirane grupe djece, kako bi se zaštitila i ispunila prava najugroženijih. Poznato je da su djeca, isključena iz sistema društvene zaštite, posebno ugrožena i imaju mnogo manje šanse od svojih vršnjaka za uspjeh u školi, da su izloženija kriminalu, te da su lošijeg zdravlja i teže se integriraju u društvo.”, rekla je June Kunugi, Predstavnica UNICEF-a za BiH.

Unicef je prisutan je u vise od 150 zemalja i teritorija, kako bi pomogao djeci da žive i razvijaju se od ranog djetinjstva do adolescencije. Kao najveći svjetski snadbjevač vakcinama za zemlje u razvoju, UNICEF podržava zdravlje djece i pravilnu ishranu, zdravu vodu i sanitaciju, kvalitetno osnovno obrazovanje za sve dječake i djevojčice i zaštitu djece od nasilja, eksploatacije i AIDS-a. UNICEF je finansiran u cjelosti od privatnih donacija pojedinaca, preduzeća, fondacija i vlada.

UNICEF definira “društvenu zaštitu” kao skup javnih aktivnosti, koje poduzima država ili pojedinci, a kojima se ukazuje na rizike, ugroženosti i hronično siromaštvo. Društvena inkluzija je proces kojim se osigurava da oni kod kojih postoji rizik od siromaštva i/ili društvene marginalizacije, dobiju prilike i sredstva, neophodna za sudjelovanje u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, te ostvare standarde, koji se smatraju dostojnim društva u kom žive.

Kao država koja nastoji pristupiti EU, Bosna i Herzegovina moraće svim svojim građanima omogućiti da uživaju korist ekonomske integracije i razvoja. Samo na taj način, razumijevajući multidimenzionalnu prirodu siromaštva, država može osigurati društvenu inkluziju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: