"Ujedinjena" ljevica
320

DF: SDP nas ruši, Komšić ostaje kandidat za Predsjedništvo BiH

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Demokratska fronta (DF) optužila je Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH kako sprovodi aktivnosti na "rušenju i gašenju" DF-a.

DF se oglasio u povodu današnje konferencije za medije SDP-a, a na kojoj je saopćeno kako je blizu 40 članova rukovodstva DF-a iz Srednjobosanskog kantona pristupilo SDP-u.

"Demokratska fronta će opstati, ostati principijelna svim svojim stavovima, i kada je u pitanju budućnost zemlje i kada je u pitanju borba za radničko, ljudsko i građansko dostojanstvo. To potvrđuje i sve veći broj građana koji nam se pridružuju a o čemu se ne talasa", piše u saopćenju.

Ističu da će Željko Komšić ostati kandidat za člana Predsjedništva BiH te da taj certifikat ne traže ni od jedne političke ili interesne grupe. Kako kažu taj certifikat traže i dobit će od naroda i građana ove zemlje u oktobru-

"Očito je i u ovom slučaju da SDP sve očiglednije ide na rušenje i gašenje Demokratske fronte i na svaki način pokušava osporiti kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Što to rade, samo oni znaju. Demokratska fronta nema namjeru, pored istinskih ideoloških protivnika i protivnika cjelovitosti ove zemlje, ulaziti i u kakvu polemiku i sukob sa kolegama iz SDP-a, nadajući se da će i u toj partiji sazrijeti spoznaja ko je kome stvarni protivnik, a ko saveznik, ukoliko su nam ciljevi isti, a mi smo do sada bili uvjereni da jesu", saopćeno je iz DF-a.

Što se tiče dojučerašnjih kolega iz SBK koji su napustili DF iz ove stranke poručili su da su "nesporazumi" krenuli kada je obavljena reevidencija članstva i kada se ustanovilo da je broj članova u pojedinim općinskim organizacijama preuveličan, dakle, falsificiran, a razlog tome može se naći i u pretenzijama da se što više mjesta dobije u Kantonalnom odboru, a time i pojača utjecaj na buduće formiranje izbornih lista.

"Drugo, ne ulazimo u to šta je svakome od njih pojedinačno obećano, ali je očigledno da je njihova procjena bila da svoje ambicije (koliko su realne, ne ulazimo u to) nisu vidjeli u ovoj stranci, nego u SDP-u. To je bio njihov izbor, a realna slika svega što smo uradili ipak će se i jedino pokazati u oktobru, na opštim izborima. Narod odlučuje", zaključuju iz DF-a.