DF: Politički mobing i kriminal u Službi za zapošljavanje TK su uzroci smrti Alme Šehović

Klix.ba
16.11.2015. u 09:24
226
15
DF: Politički mobing i kriminal u Službi za zapošljavanje TK su uzroci smrti Alme Šehović
226
DF: Politički mobing i kriminal u Službi za zapošljavanje TK su uzroci smrti Alme Šehović Foto: Arhiv/Klix.ba
U JU Službi za zapošljavanje TK godinama hara kriminal, nepotizam pri zapošljavanju, mobing prema neposlušnim radnicima, a sve pod pokroviteljstvom političkih stranaka i moćnika, navodi se u saopćenju Kluba DF-a u Skupštini Tuzlanskog kantona.
"U zadnjih 20 godina stvorena je armija javne administracije koja je veoma moćna i uticajna i koja je spremna da ubija ljude samo da bi zadržali moć. Građani Tuzlanskog kantona, krenimo hrabro protiv moćnika, protiv drskog vladanja, protiv nepravde. Da smo to uradili ranije, spasili bi jedan život. Koliko je još života ugroženo? Komisija za borbu protiv korupcije TK, u septembru 2015. godine, proslijedila je dojavu o kriminalu, nepotizmu i mobingu u Službi za zapošljvanje TK prema Tužilaštvu TK, ali bilo je kasno", navodi se u saopćenju.

Iz DF-a navode više radnji za koje je Alma upućivala:

1. Nekretnine u posjedu Službe, prvobitno iz 2013. godine vrijedne cca 8.000.000 KM dobile su vrijednost cca 1.500.000 KM, da bi u 2015. godini, procijenjena vrijednost porasla na cca 4.000.000 KM. Cilj je bio da se na lokaciji "Hendek" u Tuzli umanji vrijednost nekretnina kako bi bile prodate na slobodnom tržištu.

2. Za 18. mjeseci, direktor je zaposlio 15 novih uposlenika bez konkursa. Novi uposlenici su pretežno rodbinski i stranački međusobno povezani. Upravni odbor u
februaru 2015. godine je usvojio novi Pravilnik o radu kojim je predviđen veći broj
uposlenika sa većim koeficijentima.

3. U Službi se tada povećava broj šefova odjeljenja a na pozicije se postavljaju samo podobni. Nepodobni i oni koji su ukazivali na kriminal se kažnjavaju. Tako npr. Alma Šehović je premještena u Kladanj, a poslije u Lukavac. Jasna Bedak je premještena za arhivara.

4. Raniji direktor, Šemso Berbić, izvršio je između ostalih zaposlenje sljedećih osoba: Spomenka Iljkić, supruga Ante Iljkića, sekretara Kantonalnog ministarstva za izbjeglice; Miralem Softić, brat Predsjednika UO Emira Softića; Mirela Kravić, snaha Ediba Kravića direktora RTV TK, a za uzvrat Edib Kravić je zaposlio direktorovu kćerku Arinu Berbić u RTV TK; Halil Mujić, brat Enesa Mujića, bivšeg kantonalnog premijera; Sanela Rešidović, kćerka ministra Seada Hasića; Amela Zahirović, kćerka Ramiza Zahirovića, SDP-og tadašnjeg poslanika u federalnom parlamentu; Sadmira Mehinović, rodica Seada Čauševića, bivšeg premijera.

5. Novi direktor, Senad Muhamedbegović, postavio je sebi savjetnike i to ranijeg
direktora Šemsu Berbića i Sulejmana Gutića. Direktor je između ostalih uposlio
sljedeće osobe:

Rusmir Hasanović, zet Senada Muhamedbegovića; Berisa Ahmetović, kćerka Predsjednika udruženja RVI TK Hasanović Fahrudina zvanog Beli; Jasmina Husić Mujić iz Banovića, Mahmutović Ibrahim iz Sapne, Azur Avdić i Mešić Suada, po stranačkoj pripadosti

6. Isplata plata za period 01-03. 2015. godine obavljena je mimo važećih zakonskih
propisa, jer su prekoračena planirana sredstva po Odluci o privremenom finansiranju, a sve to zbog novouposlenih radnika.

7. Nabavka jedinstvenog sistema informacione opreme iz 2014. godine izvršena je
tako da oprema nije instalirana u iznosu od 140.000 KM, jer je za za istu opremu
Federalni zavod za zapošljavanje planirao 200.000 KM u 2015. godini.

"Klub DF-a u Skupštini TK traži da Vlada TK odmah smijeni direktora, savjetnike i upravni odbor u JU Služba za zapošljavanje TK, da Skupština TK zakaže vanrednu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda: "Rasprava o zapošljavanju u javnom sektoru TK i mobing nad radnicima" te da Tužilaštvo TK što prije završi istragu u JU Služba za zapošljvanje TK", navodi se u saopćenju Kluba DF-a.


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: