BiH
356

DF: Pokušali smo demokratizirati SDA, ali su njihovi kriminalci puno jači

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Demokratska fronta (DF) oglasila se novim saopćenjem u kojem kritikuje nekadašnjeg koalicionog partnera SDA, obrazažući zbog čega su nekada stupili u vlast i zbog čega su izašli iz te koalicije.

Iz DF-a ističu da je očigledno da je SDA sve više opterećena raskolom unutar svojih redova, istragama o teškom kriminalu protiv svojih potpredsjednika i generalnog sekretara, nedostatka bilo kakve vizije razvoja Bosne i Hercegovine osim one koja uključuje vladanje par porodica na prostoru koji je kao "fildžan ali je naš", pokušava na sve načine sakriti tragove koje su ostavili uništavajući našu državu decenijama.

"Demokratska fronta je ušla u vlast sa SDA 2014. godine da bi pokušala "demokratizirati SDA i pomoći im u čišćenju od kriminalaca u vlastitim redovima" kako je na jednom od sastanaka rekao Bakir Izetbegović, ali je sada jasno da su ti njihovi kriminalci ili puno jači od samog Izetbegovića ili im se on odlučio pridružiti. Trećeg nema. Tu vlast smo napustili kada se vidjelo kako se servilno i ponizno SDA odnosi prema HDZ-u i njihovim nerealnim zahtjevima. Nama je ova država puno bitnija nego bilo koje javno preduzeće, agencija ili direkcija. Imali smo i svojih grešaka, ali iza njih stojimo i pokušavamo ih ispraviti, a ne gurati ih pod tepih. Isključili smo sve svoje članove koji su ušli u koalicije koje su protivne odlukama organa stranke dok SDA npr. u Unsko-sanskom kantonu čini vlast zajedno sa ratnim zločincem Fikretom Abdićem, te njihovi odnosi sa HDZ-om već prelaze u kategoriju zabrane komentarisanja za maloljetnike. Kada je riječ o rušenju "probosanske" koalicije iz 2010. godine ona je srušena jer je postala krimanalna, a to bi nam vi najbolje mogli objasniti gospodine Izetbegoviću zajedno sa gospodinom Lagumdžijom, na primjeru vaših zajedničkih poslova sa turskom firmom Cengiz", poručuju iz DF-a.

Naglašavaju da je SDA od 1995. godine "tjerala" ljude iz BiH svojim neradom.

"Vi ste ti koji ste primjer institucionalnog, političkog i stranačkog kriminala i urnek za organiziranje političke partije poput mafijaške organizacije. Vaša dvadesetogodišnja lažna briga za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu se ogleda u masi ratnih profitera, saradnika raznih stranih obavještajnih službi, onih koji su se skrivali od rata po trezorima i inostranstvu, postavljenih na sve moguće javne funkcije od mjesnih zajednica pa do Predsjedništva BiH. Ovim ste od naše zemlje napravili raj za kriminalce i sitne interesdžije", kažu iz DF-a.

Na kraju poručuju da će se Demokratska fronta uvijek boriti protiv ovakvih pojava i svih lažnih patriota.

"Ako bude potrebno izbacit ćemo još pola svojih članova, ali će nas uvijek ostati dovoljno da se borimo i upozoravamo na vaš kriminal. A kada su plin i struja u pitanju, bez brige, struja je isključena vama, hapšenjem vašeg visokopozicioniranog kadra u Elektroprivredi BiH Eseda Džananovića i nadamo se da će, i pored svih vaših opstrukcija, uskoro biti isključeni i drugi "energenti" jer se protiv bar polovine članova Predsjedništva SDA vode istrage za teški kriminal", navodi se u saopćenju DF-a.