|

DF pokreće peticiju podrške očuvanja nacionalnog spomenika Tašlihan

DF pokreće peticiju podrške očuvanja nacionalnog spomenika Tašlihan
2
F
FENA
28.7.2017. u 13:40
19
komentara
2

dijeljenja
DF pokreće peticiju podrške očuvanja nacionalnog spomenika Tašlihan Foto: Klix.ba
Demokratska fronta (DF) Kantona Sarajevo pokreće peticiju podrške očuvanja nacionalnog spomenika Tašlihan u neposrednoj blizini Gazi Husrev-begovog bezistana.
Ta stranka peticijom traži poništavanje Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a kojom se poništava Odluka o proglašenju Tašlihana nacionalnim spomenikom i odobrava gradnja na njegovom lokalitetu.

"Ovom peticijom želimo zaštiti kulturno-historijsko nasljeđe BiH koje prvenstveno pripada svim njenim građanima. Tašlihan (kameni han) sagrađen je u periodu od 1540-1543. godine iz zaostavštine Gazi Husrev-bega, poslije njegove smrti i jedan je od najznačajnijih spomenika u Sarajevu, te kao takav izuzetno je posjećen od građana i turista iz cijelog svijeta", ističe DF Kantona Sarajevo.

Navodi da Odluku kojom se ukida zaštita gradnje Komisija može donijeti u slučaju pronalaska novih podataka, a nikako planiranja i izvođenja građevinskih radova.

DF KS smatra da podčinjavanje nacionalnog spomenika građevinskom objektu poput trgovačkog predstavlja uništavanje kulturnog nasljeđa radi ostvarivanja pojedinačne dobiti.

"Smatrajući da su nacionalni spomenici najveće bogatstvo BiH i Sarajeva, peticiju upućujemo Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i svim nadležnim organima za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa BiH", saopćeno je iz Demokratske fronte Kantona Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...