BiH
587

DF ostao bez Kluba u Skupštini KS: Stranku napustili Mario Vukasović i Neira Dizdarević

Piše: Er. M.
Neira Dizdarević i Mario Vukasović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Neira Dizdarević i Mario Vukasović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici Mario Vukasović i Neira Dizdarević napustili su Klub Demokratske fronte (DF) u Skupštini Kantona Sarajevo. DF je nakon ove odluke ostao sa samo jednim zastupnikom, što nije dovoljno za postojanje Kluba DF-a.

Vukasović je naveo kako će od utorka (10. januar) on i zastupnica Neira Dizdarević napustiti Klub zastupnika Demokratske fronte i nastaviti svoje djelovanje kao neovisna parlamentarna grupa simboličkoga naziva "Odgovor".

"Ovu našu namjeru smo saopćili Kantonalnom odboru Demokratske fronte u zvaničnom pismenom obliku. U protekle dvije godine naše djelovanje je u potpunosti bilo usmjereno ka ispunjavanju svega onoga što smo stanovnicima Kantona Sarajevo, a posebno onima koji su zaokružili naša imena, obećali u predizbornom periodu", rekao je Vukasović.

Dodao je da su uporedo s tim u potpunosti poštovali sve stranačke strukture i svojim djelovanjem ničim nisu narušavali jedinstvo Demokratske fronte. Kako kaže, u tom periodu njihova komunikacija s kantonalnom organizacijom, ali i sa svim ostalim rukovodećim strukturama ove stranke skoro da nije ni postojala, kao ni bilo kakva reakcija, a kamoli podrška za njihove inicijative i zastupnička pitanja.

"Naime, i pored naših nastojanja i insistiranja, ta komunikacija nikada nije bila transparentna i zvanična. Pojedinačne 'konsultacije' i 'instrukcije' su sporadično dolazile tek u pojedinim momentima kada su pojedinci iz rukovodećih struktura stranke željeli realizirati neki od ličnih interesa kroz naše djelovanje. Nadali smo se da će turbulentni period iz 2016. godine ipak donijeti medijski glasno najavljivanje pozitivne promjene u funkcionisanju stranke, no nažalost, ako je i bilo promjena, one definitivno nisu bile nabolje", kazao je Vukasović.

Istakao je da su teška srca donijeli odluku da napuste stranku koju su pravili od njenih samih početaka i u koju su ugradili mnogo više od pukih zastupničkih mandata koje su za stranku i izborili na prethodnim izborima.

"Duboko svjesni da u redovima Demokratske fronte još uvijek ima predanih i iskrenih članova, koje već godinama rukovodstvo stranke zaobilazi u bilo kakvoj ozbiljnijoj komunikaciji, poručujemo im da njima, kao i svim ostalim stanovnicima Kantona Sarajevo, i dalje stojimo na raspolaganju svim svojim kapacitetom za svaku njihovu dobru inicijativu, prijedlog ili ideju koju bismo mogli zastupati u kantonalnoj skupštini", naveo je Vukasović.

Zaključio je da se iskreno nadaju da će doći vrijeme kada će lideri Demokratske fronte uvidjeti da je prava snaga stranke u njenim mladim i iskrenim članovima, a ne osobama koje su preko noći na osnovu poznanstava i realizacije ličnih interesa pojedinaca koji "sjede" u rukovodstvu Demokratske fronte dobivali različite beneficije i pozicije.

"Obavještavamo vas da ćemo naše djelovanje nastaviti isključivo kao iskreni ljevičari koji stoje na raspolaganju svim stanovnicima Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine i koji će se i dalje zalagati za iskrene vrijednosti koje socijaldemokratija njeguje i u ovim teškim vremenima, te smo uvjereni da ćemo u svom djelovanju imati podršku svih građana i nevladinih organizacija lijeve orijentacije, a posebno naših prijatelja iz nevladinog pokreta Socijaldemokrati IgG", rekao je Vukasović.

Podsjećamo, u oktobru prošle godine DF je ostao bez četiri zastupnika u Skupštini KS nakon što su Sejo Bukva, Goran Akšamija, Mirsad Pinđo i Mersiha Mehmedagić donijeli odluku da napuste stranku Željka Komšića i formiraju nezavisni poslanički klub zbog politike Centrale stranke prema njima

Tako je DF sa sedam zastupnika, koliko je imao nakon Općih izbora 2014. godine, u Skupštini KS ostao sa samo jednom zastupnicom Bibijom Kerlom. Praktično, ovo bi značilo da DF više nema Klub zastupnika u KS s obzirom na to da su za njegovo osnivanje potrebna najmanje tri zastupnika.