Koalicija sa SDA
884

DF odgovorila na kritike: Nama je država iznad partijskih interesa, za razliku od SDP-a

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Potpisivanje Sporazuma o konstituisanju parlamentarnih većina između Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte izazvalo veliki broj reakcija, a iz Demokratske fronte poručili su da njima vlast nije prioritet već Bosna i Hercegovina.

U saopćenju su naveli i kako su svjesni da su donijeli nepopularnu odluku, ali da su između partije i države, izabrali državu za razliku od SDP-a koji je izabrao partiju.

"Ono što je očigledno iz svih reakcija i na šta smo izrazito ponosni jeste da do sada niko nije imao primjedbi na sam tekst Sporazuma, odnosno na osam ciljeva koji zasigurno i Bošnjacima, i Srbima, i Hrvatima, kao i Ostalima i svim građanima Bosne i Hercegovine daju nadu, te smatramo da će se implementacijom usaglašenih ciljeva u velikoj mjeri unaprijediti život ljudi u Bosni i Hercegovini", stoji u saopćenju.

Također su u saopćenju naglasili da Demokratska fronta nikada nije bila niti će ikada biti bošnjačka stranka, te da je jedini cilj Demokratske fronte da svi građani Bosne i Hercegovine budu ravnopravni.

"Pojedine izjave predstavnika političkih partija su fašistoidne i na granici govora mržnje i njima želimo reći da jedine dvije stvari o kojima Demokratska fronta želi razgovarati jesu da svi građani Bosne i Hercegovine budu jednaki i da od osam dogovorenih ciljeva svi imaju koristi i da će Demokratska fronta zastupati sve one čije se hrvatstvo, srpstvo ili bošnjaštvo diskriminatorno poriče, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, Jevreje, Rome i Ostale koji ovu zemlju smatraju svojom domovinom", stoji u saopćenju.

U saopštenju su se dotakli i o statusu BH bloka za koji su rekli da je to sjajna ideja koju iz SDP-a nisu prepoznali i iskoristili na pravi način s obzirom da ta ideja zastupa barem 300 hiljada građana koji su im dali glas da uđu u vlast i zastupaju njihove interese.

"U BH blok nas niste uveli, pa nas iz njega ne možete ni izvesti, BH blok nije birokratska tvorevina, već ideološka za koju se borimo bez obzira na stavove naših drugova, te na njihovo mišljenje izneseno 5. februara, na posljednjem sastanku Bloka, kada su rekli da ih mi toliko plašimo svojom argumentacijom da bi pojedine osobe trebale obući maskirne uniforme, a što je posebno razočaravajuće jer u toku pregovora nisu pomenuli obespravljene radnike, penzionere, demobilisane borce, nezaposlene, civilne žrtve rata, trudnice, mlade i mnoge egzistencijalno ugrožene kategorije društva, a kojih su se sjetili samo kada smo vodili raspravu o 'Tuzli – gradu slučaju'. Također, smatramo politički nezrelim propustiti šansu kako da BH blok participira u svim institucijama, tako i da bude nezaobilazan faktor u odlučivanju o budućnosti Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju Demokraske Fronte.

Iz Demokratkse fronte kažu i kako žale za činjenicom što im niko niti na zvaničnim sastancima, niti u medijskim istupima nije objasnio principijelnost stava da se na jednom nivou (Sarajevo, Bihać ili Goražde) bude vlast, a na drugom opozicija, kao ni koja je razlika između političkih partija sa kojima je BH blok trenutno u koaliciji i SDA, a koji su kao manje ili više kriminalizirani dijelovi otpali upravo od te stranke, kao ni kako su od SDA pojedine od tih partija više građanske ili manje nacionalne.

"Programski ciljevi koji su dio Sporazuma potpuno su socijaldemokratski i koristimo priliku da se zahvalimo Stranci demokratske akcije koja je prihvatila naše ciljeve i principe, te obavještavamo sve one koji se brinu na koji način ćemo pregovarati sa bilo kojom partijom koja bi mogla biti u izvršnoj vlasti, da nemaju razloga za brigu, jer će Demokratska fronta iskoristiti sve demokratske mehanizme, u skladu sa izbornim legitimitetom koji nosi Demokratska fronta i njen predsjednik, kako bi ispunili obećanja koja smo dali građanima ove zemlje", stoji u saopćenju.

Jedan od tih ciljeva, kako stoji u saopćenju je povećanje poticaja za poljoprivrednike sa 68 na 168 miliona KM, ali ne na način "pola nama, pola poljoprivrednicima“ ili „traktor nama, traktor poljoprivrednicima“ kako je to bilo za vrijeme nekadašnjih vlada.