{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DF o zahtjevu SDP-a: Nije razumno da Željko Komšić povuče kandidaturu za Predsjedništvo BiH

20.3.2018. u 10:04
89
191
DF o zahtjevu SDP-a: Nije razumno da Željko Komšić povuče kandidaturu za Predsjedništvo BiH
89
DF o zahtjevu SDP-a: Nije razumno da Željko Komšić povuče kandidaturu za Predsjedništvo BiH
Foto: Klix.ba
Demokratska fronta oglasila se saopćenjem za javnost u kojem navodi kako je zahtjev rukovodstva SDP-a BiH da Željko Komšić povuče svoju kandidaturu na poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda politički nerazuman i blago rečeno opasan.
U saopćenju za javnost navodi se da su zahtjevi građana BiH i cjelokupne javnosti da stranke građanske orijentacije na predstojećim izborima nastupe zajedno i s izbornim programom koji će osigurati promjene znatno olakšali odluku rukovodstva Demokratske fronte da predloži ujedinjenje stranaka ljevice.

"Ma kako bio tumačen i predstavljen naš odlučan i nadasve iskren prijedlog, kada je riječ o budućem političkom djelovanju stranaka ljevice i zajedničkom nastupu na Općim izborima 2018. godine, mi u Demokratskoj fronti vjerujemo da je to odluka koju će podržati akademska zajednica i većina građana u BiH. Smatramo ishitrenim izjave SDP-ovih zvaničnika na prijedlog Demokratske fronte za ujedinjenje, a posebno nekorektnim smatramo izjave Sekretara SDP-a gospodina Čengića u kojima mladalački, uz očigledno odsustvo političke pragmatičnosti, komparira predsjednika Demokratske fronte s drugim, uvaženim, građanima hrvatske nacionalnosti. Nikada predsjedniku Demokratske fronte u prvom planu nije bila nacionalna, već građanska pripadnost međunarodno priznatoj Bosni i Hercegovini. U postratnom periodu, čak i onima koji se ne bave politikom, jasno je da je etnonacionalni koncept vlasti doživio svoju kritičnu tačku, s ozbiljnim prijetnjama ugrožavanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH. Nacionalna struktura stanovništva u 143 općine u BiH, je krajnje zabrinjavajuća. U Republici Srpskoj kao i na prostoru s bošnjačkom ili hrvatskom većinom u FBiH, nacionalni omjer stanovništva se kreće od 83 posto do 97 posto većinskog naroda. Zabrinjavajući podatak o većinskom procentu stanovništva jedne nacionalnosti u većini općina u BiH zahtijeva jasan stav i nedvojbenu političku odluku kojom će se zauvijek stati na put etničkoj i teritorijalnoj podjeli BiH", navode iz DF-a.

Kako kažu, važnost kandidature predsjednika Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda od esencijalne je važnosti u borbi za građansku Bosnu i Hercegovinu i to nijedan građanin, a ponajmanje političke partije ljevice ne smiju previdjeti.

"Stoga je zahtjev rukovodstva SDP-a da Željko Komšić povuče svoju kandidaturu na poziciju člana Predsjedništva, politički nerazuman i blago rečeno opasan, ako ga posmatramo s aspekta eventualnog odsustva ili povlačenja kandidature. Ne postoji drugi političar kome se tako otvoreno i građanski vjeruje, a ne postoji niko drugi koga bi nacionalne stranke prepoznale kao barijeru u ostvarivanju dobro poznatih ciljeva. Vrijeme koje je pred nama je vrijeme usaglašavanja izbornog programa i javnih politika, vrijeme ozbiljnih kadrovskih rješenja i propitivanja, kao i realna procjena naših prednosti i evidentnih slabosti nacionalnih stranaka", piše u saopćenju za javnost.

Dalje se dodaje da im je cilj isti i da do njega mogu i moraju doći odgovornim pristupom i uzajamnim povjerenjem.

"Apelujemo na članove i simpatizere stranaka građanske orijentacije da se suzdrže od nepotrebnih komentara i medijske konfrontacije i da sve svoje kapacitete usmjere na ostvarenje cilja, a cilj je dobijanje povjerenja građana BiH i pobjeda na predstojećim Općim izborima 2018. godine. Zajednički predizborni ili postizborni nastup Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naše stranke i Građanske stranke nema alternativu, jer je zajednički nastup jedina alternativa za BiH", zaključuju iz DF-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: