Sjednica Predsjedništva
10

DF: O MAP-u se ne bi trebalo pregovarati ni sa kim pa ni s Dodikom

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedništvo Demokratske fronte analiziralo je na današnjoj sjednici aktuelnu političku situaciju u BiH, sa posebnim osvrtom na procese formiranja vlasti, kako na nivou države (Vijeće ministara BiH), tako i na federalnom nivou (Vlada FBiH).

Zaključeno je da će se ova stranka zalagati da se ti procesi vode istovremeno, jer se jedino tako može ostvariti kontinuitet vlasti i spriječiti svi pokušaji da se nakon formiranja Vijeća ministara "ukoči" proces formiranja federalne vlade.

Predsjedništvo Demokratske fronte smatra da trenutni status Bosne i Hercegovine, koja je u MAP-u od Samita u Talinu 2010. godine, nije nešto o čemu bi se trebalo pregovarati sa bilo kim, uključujući Milorada Dodika.

Što se tiče eventualnog formiranja Pokreta socijalne pravde i demokratije – Predsjedništvo DF-a je zauzelo stav da je to zaista zadnji pokušaj okrupnjavanja lijevih i građanskih snaga s ciljem da ovu zemlju u potpunosti ne progutaju etnonacionalni koncepti vlasti po kojem bi uslijedila, na istim principima zasnovana podjela države.

"Uz sve nedostatke i neke nespretne korake koji su do sada učinjeni, smatramo da bi ovaj pokret mogao privući brojne čestite i poštene građane iskrenih i dobrih namjera", piše u saopćenju za javnost.

Predsjedništvo Demokratske fronte osuđuje aktivnosti nove većine u Gradskom vijeću Grada Zenica, čiji je osnovni cilj ostvarivanje ličnih interesa, a što se pokazalo na pokretanju inicijative za smjenu aktuelnog predsjedavajućeg, Gorana Bulajića.

"Predsjedništvo daje podršku gospodinu Bulajiću i diže glas protiv prakse u kojoj lični (porodični) interes ima prednost nad interesom građana Zenice", zaključuju iz DF-a.