Kritika
74

DF: Neusvajanjem budžeta počinje kontrolisani haos u Federaciji BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Demokratska fronta smatra kako je današnjom sjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj nije usvojen Budžet Federacije BiH, početi kontrolisani haos u Federaciji BiH.

"Paradoks jeste, ali stranke koje su na vlasti, HDZ BiH i SBB,svaka na svoj način , nisu podržale Prijedlog Budžeta FBiH za 2018. godinu, kao ni Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2018. godinu.Da ne spominjemo Zakon o PIO/MIO. Klub HDZ BiH čak nije ni prisustvovao sjednici Zastupničkog doma pravdajući to donošenjem neobavezujućeg zaključka Zastupničkog doma na prethodnoj sjednici, a predsjednik SBB najavljuje ostavke svojih ministara u federalnoj vladi, kao dio scenarija kontrolisanog haosa koji slijedi u Federaciji", stoji u saopćenju DF-a.

Iz Demokratsek fronte poručuju kako Radončić otvoreno na press konferenciji izjavljuje da će ostavke ministara SBB biti uručene i da kad njegovi ministri izađu iz vlade, sekretari postaju ministri i imat ćemo sedam Bošnjaka, četiri Hrvata i jednog Srbina i sve odluke koje ta vlada donese će se moći srušiti.

"Evidentno je da je SDA svojim servilnim odnosom spram zahtjeva Dragana Čovića i HDZ BiH tokom ovoga mandata sebe dovela u situaciju da maksimalni koalicioni kapacitet sroza na takav nivo, da se u Federaciji BiH na nivou donošenja strateških odluka više ni za šta ne pita. Ipak, ovakvo stanje u Federaciji maksimalno odgovara koalicionom trojcu SDA – SBB - HDZ , jer njihovi kadrovi osim, eventualno par ministara u Vladi Federacije pri i ovakvom scenariju ostaju na funkcijama sve do izbora", saopćeno je iz DF-a.

Oni smatraju da je neusvajanje Budžeta za 2018. godinu samo dobar ustavni osnov HDZ -u da preko Predsjednika Federacije raspusti Parlament Federacije BiH, ali samo ako se ukaže opasnost od koje se najviše plaše, a to je, kako kažu, da Prijedlog Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH Zakona o izbornim jedinicama i dodjeli mandata u FBiH bude usvojen u najskorije vrijeme.

"Demokratska fronta, uz ovo upozorenje, podsjeća da je nakon opštinskih izbora promjenila političko djelovanje, praktično tako što, sređujući situaciju u vlastitim redovima, reevidenciju članstva i njegovo osvježenje, posebno u mladim i sposobnim snagama – idemo građanima 'na noge', od opštine do općine,slušamo glas naroda i prema tome pravimo realan izborni program. U tom poslu svaki saveznik koji djeli stavove koje baštini DF je dobro došao, bilo da je riječ o političkom subjektu ili pojedinačnom građaninu. Samo tako, zajedno,možemo spriječiti katastrofu koja se ovoj zemlji sprema, a koja je i današnjoj neodržanoj sjednici potvrdila sve ove crnje slutnje", zaključuje se iz DF-a.