|

DF: Ne može se stavljati znak suprotnosti između heroja odbrane Sarajeva i vijećnika ZAVNOBIH-a

DF: Ne može se stavljati znak suprotnosti između heroja odbrane Sarajeva i vijećnika ZAVNOBIH-a
140
Klix.ba
14.6.2019. u 13:26
81
komentara
140

dijeljenja
DF: Ne može se stavljati znak suprotnosti između heroja odbrane Sarajeva i vijećnika ZAVNOBIH-a Foto: D. S./Klix.ba
Kantonalni odbora Demokratske fronte smatra da u javnosti pominjana inicijativa o promjeni naziva ulice Nusreta Šišića Dede u ulicu Vojslava Kecmanovića Đede nije nikakva antifašistička inicijativa nego se radi o opasnom procesu koji ima za cilj da suprostavi dva heroja BiH koja su u različitim historijskim epohama dali veliki doprinos u odbrani države BiH, od agresije u zadnjem ratu i u odbrani od fašizma u Drugom svjetskom ratu.
"Vještačko suprostavljanje historijskih ličnosti poput Nusreta Šišića i Vojislava Kecmanovića ide na ruku neprijateljima ove države. Mi u DF-u osuđujemo takve intencije, i nikada nećemo dozvoliti da bilo ko stavlja znak suprotnosti između bosanskih heroja iz perioda agresije na BiH i učesnika ZAVNOBIH-a", piše u saopćenju DF-a.

Kako kažu, kao stranka koja baštini vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina, predlažemo da se otvori šira rasprava kako bi se vratili nazivi ulica po zaslužnim građanima iz istorije ove zemlje, a koji su nepravedno izbrisane sa mape Sarajeva.

"Također pozivamo da se razmotri i davanje imena ulicama po zaslužnim patriotama koji takvu čast nisu imali prilike da dobiju, kao npr. po generalu Stjepanu Šiberu, što smo i ranije kao stranka inicirali", navodi se u saopćenju za javnost.

Pozvali su da ulice koje su dobile nazive po zaslužnim borcima i braniteljima grada i države ne smiju biti predmetom navedene rasprave.

"Jer Sarajevo je dovoljno velik grad, a ne sumnjamo da će biti još veći i ljepši, i svi zaslužni i značajni ljudi iz svih epoha trebaju imati ravnopravan tretman pri dodjeli naziva ulica i trgova u njemu", zaključuju iz DF-a.
Prijavi grešku


Komentari (81)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...