Izbor predsjednika FBiH
101

DF i SDA protiv izbora Bradare: Fotografisala se sa ratnim zločincem

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon neuspjele hitne sjednice o izboru predsjednika FBiH, počela je druga hitna sjednica na istu temu. Prilikom rasprave o izboru Lidije Bradare na tu poziciju, iz SDA i DF-a su kazali da neće glasati za nju. Jedan od razloga je njena podrška ratnim zločincima.
Potpredsjednik Predstavničkog doma FBiH Mladen Bošković je objasnio kako je danas tekla procedura za izbor (pot)predsjednika FBiH prije početka same sjednice. Održane su sjednice triju komisija Predstavničkog doma FBiH na kojima je utvrđen prijedlog odluke prema kojem je Lidija Bradara nova predsjednica FBiH. Ustavno-pravna komisija je također utvrdila da se glasanje obavi javnim izjašnjavanjem u Predstavničkom domu, a novi predsjednik FBiH bude izabran većinom glasova.

Zatim je otvorena rasprava o imenovanju (pot)predsjednika FBiH. Sanel Kajan (DF) je kazao da neće glasati za Bradaru zbog toga što se fotografisala sa ratnim zločincem Dariom Kordićem te zbog toga što je, kako tvrdi, bila protiv zabrane negiranja genocida u Srebrenici.

Rasprava o imenovanju je došla tek na drugoj današnjoj hitnoj sjednici s obzirom na to da prva sjednica nije zakazana prema zakonu. Ranije je Jasmina Bišćević Tokić (SDA) ukazala na to da prva sjednica nije prema Poslovniku jer zastupnicima nije dostavljen materijal. Odmah je zakazana nova hitna sjednica na polusatnoj pauzi između dvije sjednice.



Međutim, Bišćević Tokić tvrdi da ni nova sjednica nije po pravilima jer hitna sjednica treba biti zakazana tri dana uoči održavanja sjednice tog doma.

Mirsad Zaimović, također zastupnik SDA, istaknuo je da oni neće glasati za Bradaru te je pozvao političke stranke da se umjesto nezakonitog formiranja vlasti okrenu ka zakonitoj izmjeni Ustava FBiH u Parlamentu FBiH.



Na kraju se za riječ javio Dennis Gratz (DF) koji se osvrnuo na loše sazvanu sjednicu i kazao da ne treba siliti formiranje vlasti.