Kritikovali Vladu KS
126

DF: Hoće li rekonstrukcija tramvajske pruge koštati dodatnih 15 miliona, objavite ugovor

S. Š.
Zastupnik DF-a Mirza Čelik (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik DF-a Mirza Čelik (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik i njegova stranačka kolegica Bibija Kerla održali su jutros konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu.

Prema njihovim riječima rekonstrukcija pruge neće biti završena u predviđenom roku - krajem aprila.

Čelik je rekao da je Demokratka fronta zatražila hitnu sjednicu Vlade KS koja će imati samo jednu tačku dnevnog reda, a to je rekonstrukcija tramnvajske pruge u Sarajevu.

Na sjednici Vlade KS od 24. augusta 2021., najavljeno je da će rekonstrukcija tramvajske pruge početi 26. augusta 2021 i da su predviđena 240 kalendarska dana za obnovu.

"Potrebna je informacija o rekonstrukciji tramvajske pruge jer građani imaju priliku da vide da se ovaj projekat neće završiti u predviđenom roku", kaže Čelik.

Zastupnik Čelik kaže da je Ugovor o rekonstrukciji tramvajske pruge proglašen tajnim dokumentom te da zahtijeva da se oznaka tanosti skine sa tog dokumenta i da se javni novac troši transparentno.

Prema Ugovoru, obnova tramvajske pruge koštat će 20,4 miliona eura. Međutim, potrebno je da se Ugovor proglasi javnim dokumentom jer postoje navodi da će rekonstrukcija koštati dodatnih 15 miliona eura.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Također, Čelik je prokomentarisao pristiglu presudu Ustavnog suda FBiH, a koja se odnosi na Zakon o ministarstvima i drugim organima u KS.

"S tim u vezi, pozivam Zvonka Marića da zatraži sjednicu kluba Bošnjaka i da zahtijeva smjenu Predsjedavajućeg Elvedina Okerića", kaže Čelik.

"Za odgovorne također smatram ministricu Dariju Softić-Kadenić i ona bi danas iz moralnih razloga trebala da podnese ostavku. Ono što je bitno jeste da se apelacije prema Ustavnom sudu neće odnositi putem premijera Federacije.

Sjednica Vlade KS počela je jutros u 9 sati. Čelik kaže da će DF podržati neke tačke dnevnog reda, a za sjednicu koja je zakazana za idući četvrtak - podržat će ukoliko premijer Edin Forto, prije sjednice obeća da će povući sve tačke dnevnog reda osim odluke o finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja.

"Do tada, premijer Forto ima priliku dar razgovara sa radnicima i da potpiše ugovor. Ukoliko se to desi, DF će to podržati", zaključuje Čelik.