BiH
0

Devizne štediše traže namirivanje dugova novcem od prodaje državnog kapitala u telekomima

FENA
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH pozvalo je Parlamentarnu skupštinu BiH da hitno donese odluku kojom će novac od prodaje državne imovine u Telekomu RS-a i BH Telecomu, kao i druge državne imovine, biti usmjeren u vraćanju stare devizne štednje, po obavezama koje BiH, odnosno entiteti imaju prema bankama nosiocima obligacija po staroj deviznoj štednji.

Ukoliko parlament BiH takvu odluku ne donese do kraja jula i ne osigura instrumente da se ovaj novac od prodaje državne imovine usmjeri u vraćanje stare devizne štednje, ovo udruženje poziva visokog predstavnika Christiana Schwarza-Schillinga da u okviru Bonskih ovlasti donese odluku kojom će novac od prodaje državnog kapitala u Telekomu RS-a i BH Telecomu i svakog drugog državnog kapitala biti blokiran do okončanja postupka koje se vodi u Sudu BiH po tužbi Udruženja za zaštitu devizne štednje u BiH protiv komercijalnih banaka, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, te MMF-a i visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira.

-Donošenjem Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, BiH je preuzela odgovornost a na entitete prenijela obavezu vraćanja stare devizne štednje -podsjeća ovo udruženje u saopćenju za javnost.

Banke kao nosioci obaveza prema štedišama u skladu s Aneksom G Sporazuma o sukcesiji, dužne su ovaj novac i vratiti štedišama. Ukoliko, kako se dodaje, novac od stare devizne štednje potražuju od nasljednica SFRJ, i od BiH i entiteta ovo im je prilika i da ga osiguraju, u suprotnom morat će ga vraćati iz vlastitih izvora.