{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Devizne štediše traže namirivanje dugova novcem od prodaje državnog kapitala u telekomima

F
5.7.2006. u 17:00
0
0
Devizne štediše traže namirivanje dugova novcem od prodaje državnog kapitala u telekomima
0
Devizne štediše traže namirivanje dugova novcem od  prodaje državnog kapitala u telekomima
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH pozvalo je Parlamentarnu skupštinu BiH da hitno donese odluku kojom će novac od prodaje državne imovine u Telekomu RS-a i BH Telecomu, kao i druge državne imovine, biti usmjeren u vraćanju stare devizne štednje, po obavezama koje BiH, odnosno entiteti imaju prema bankama nosiocima obligacija po staroj deviznoj štednji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ukoliko parlament BiH takvu odluku ne donese do kraja jula i ne osigura instrumente da se ovaj novac od prodaje državne imovine usmjeri u vraćanje stare devizne štednje, ovo udruženje poziva visokog predstavnika Christiana Schwarza-Schillinga da u okviru Bonskih ovlasti donese odluku kojom će novac od prodaje državnog kapitala u Telekomu RS-a i BH Telecomu i svakog drugog državnog kapitala biti blokiran do okončanja postupka koje se vodi u Sudu BiH po tužbi Udruženja za zaštitu devizne štednje u BiH protiv komercijalnih banaka, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, te MMF-a i visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira.

-Donošenjem Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, BiH je preuzela odgovornost a na entitete prenijela obavezu vraćanja stare devizne štednje -podsjeća ovo udruženje u saopćenju za javnost.

Banke kao nosioci obaveza prema štedišama u skladu s Aneksom G Sporazuma o sukcesiji, dužne su ovaj novac i vratiti štedišama. Ukoliko, kako se dodaje, novac od stare devizne štednje potražuju od nasljednica SFRJ, i od BiH i entiteta ovo im je prilika i da ga osiguraju, u suprotnom morat će ga vraćati iz vlastitih izvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: