BiH
0

Devizne štediše protiv zloupotrebe stare devizne štednje

FENA
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini traži od poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da spriječe zloupotrebe stare devizne štednje u procesu privatizacije preduzeća, a od državnog parlamenta traži da ne usvoji predložene izmjene Zakona o privatizaciji preduzeća dok se ne provede javna rasprava.

U dopisu poslanicima Predstavničkog doma PFBiH Udruženje je naglasilo svoj stav da je cilj Izmjena i dopuna Zakona o privatizaciji preduzeća u FBiH, koji je tom domu dostavio Klub poslanika SDA s prijedlogom da se uvrsti u dnevni red 11. sjednice i razmatra po hitnom postupku, u tome da se preostala državna imovina i kapital u preduzećima stave na raspolaganje PIF-ovima i moćnicima bliskim vladajućoj eliti.

Drugim riječima, Udruženje smatra da se radi o namjeri da se Vladi FBiH i vladama kantona stave na raspolaganje i rasprodaju cjelokupna preostala državna imovina i kapital u preduzećima u FBiH, bez ikakve daljnje kontrole i mogućeg upliva od parlamenta BiH, menadžmenta preduzeća i uposlenika/sindikata.

Trenutak slanja Zakona u parlamentarnu proceduru i traženje od Parlamenta FBiH da se usvoji po hitnom postupku nije nikako slučajan, već je ciljno projiciran da se dokonča i zadnji preostali privredni potencijal u Federaciji i pretvori u placeve i nekretnine kojih će se dočepati moćnici bliski vladajućoj eliti - navedeno je u saopćenju.

Nadalje, Udruženje smatra da je "dati pravo vladi da može iz preduzeća izuzeti bez naknade sredstvo, uz donošenje odluke skupštine preduzeća na prijedlog nadležne vlade, a na teret kapitala", protuustavno i suprotno međunarodnom pravu i međunarodnim računodstvenim standardima.

Naglašeno je i to da tri četvrtine ukupnih potraživanja po osnovu stare devizne štednje, kod domicilnih banaka sa sjedištem u FBiH, prema Zakonu o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje ostaju i dalje na Federaciji BiH, a potražuju ih domaće i strane fizičke osobe podnošenjem tužbi Sudu u Strazburu. Koliko je od toga devizne štednje ostalo na raspolaganju PIF-ovim i drugim neovlaštenim osobama zna Ministarstvo finansija FBiH, stav je Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.