|

Devet osoba pod zdravstvenim nadzorom u Sarajevu zbog zabrinutosti od koronavirusa

Devet osoba pod zdravstvenim nadzorom u Sarajevu zbog zabrinutosti od koronavirusa
563
Dž. L.
14.2.2020. u 16:13
48
komentara
563

dijeljenja
Devet osoba pod zdravstvenim nadzorom u Sarajevu zbog zabrinutosti od koronavirusa Foto: EPA-EFE
Devet osoba u Kantonu Sarajevo u proteklom periodu stavljeno je pod zdravstveni nadzor zbog koronavirusa, što je rezultat kontinuiranog epidemiološkog nadzora koji provodi krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.
Kako su saopćili iz kriznog štaba, u skladu s naredbom resornog federalnog ministarstva, koordiniraju rad kantonalnih zdravstvenih ustanova te daju preporuke shodno razvoju trenutne situacije u vezi sa koronavirusom.

"Implementacija plana pripravnosti u prethodnom periodu odnosila se na provođenje mjere stavljanja osoba pod zdravstveni nadzor. U periodu od 1. do 13. februara za devet osoba je izdato rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor, izvršena je obrada 195 pojedinačnih sanitarnih upitnika i 20 sanitarnih upitnika za grupu osoba koje su boravile ili još uvijek borave na području Kantona Sarajevo, čime se provodi propisani epidemiološki nadzor", navodi se u saopćenju kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Na ovaj način uspostavljen je adekvatan mehanizam za prikupljanje i analizu podataka nastalih prilikom skrininga za brzu procjenu i reagovanje.

Prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerojatnost zaraze za stanovništvo Evrope i dalje se smatra malom, podsjećaju iz kriznog štaba KS.

"Iako su iz sedam zemalja EU prijavljeni slučajevi uvezenih i lokalno nastalih slučajeva, ukupni broj prijavljenih slučajeva koronavirusa na tom području i dalje je nizak, a mjere zaštite su na snazi. Krizni štab Ministarstva zdravstva KS će i dalje djelovati prema planu pripravnosti, a sa ciljem zaštite zdravlja stanovnika Kantona Sarajevo". navedeno je u izvještaju kriznog štaba.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...