Spremni i rezervni modeli
550

Devet hiljada učenika u Brčkom nastavu će pohađati iz školskih klupa

A. K.
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Učenici osnovnih i srednjih škola u Brčko distriktu u narednoj školskoj godini nastavu će pohađati po konvencionalnoj metodi, odnosno iz školskih klupa. Ova informacija za Klix.ba potvrđena je iz Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

Na području Brčko distrikta trenutno egzistira okvirno šest hiljada osnovaca te blizu tri hiljade srednjoškolaca, uz 600 mališana predškolskog uzrasta.

Svi oni su raspoređeni u 16 osnovnih i četiri srednje škole, kao i obdanište koje će od 1.septembra imati pet objekata. Kako je potvrđeno za Klix.ba, za sve učenike osnovnih i srednjih škola obrazovni proces, koji provodi hiljadu zaposlenih, počinje 6. septembra ove godine i to iz školskih klupa.

"Nastava će se odvijati prema tradicionalnom modelu u učionicama i školskim klupama, poštujući sve naredbe i preporuke Kriznog štaba Brčko distrikta BiH. Na raspolaganju je tradicionalni model odvijanja nastave, ali smo spremni da u slučaju prijeke potrebe primjenimo i druge modele", kazao je za Klix.ba Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrkta.

Odjeljenje za obrazovanje je već u prethodnom periodu poduzelo određene radnje kako bi se nastava u školskoj 2021/2022. godini mogla izvoditi na način da se ne ugrozi zdravlje djece i nastavnog osoblja.

"Izvršeno je detaljno čišćenje školskih objekata, zatim deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija školskih objekata. U toku ljetnog raspusta u saradnji sa Odjeljenjem za zdravstvo obezbjeđeni su uslovi i dovoljne količine vakcina za sve nastavnike i službenike u Odjeljenju za obrazovanje, kako bi se vakcinisali protiv koronavirusa. Također, odjeljenje ima potpisan okvirni sporazum za nabavku dezinfekcijskih sredstava , tako da škole po potrebi mogu vršiti nabavku", pojasnio je Bulatović.

Pored svega navedenog, Odjeljenje za obrazovanje će primjenjivati sve preporuke i naredbe Kriznog štaba Brčko distrikta, koje shodno broju aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom budu na snazi u datom trenutku.