Presuda Zrinku Pinčiću
0

Devet godina zatvora za zločin protiv čovječnosti

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu u predmetu Zrinko Pinčić, kojom je optuženi oglašen krivim za ratni zločin protiv stanovništva i osuđen na kaznu zatvora od devet godina.

U izreci presude stoji da je optuženi Pinčić kriv što je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu tajnika HVO Hrasnica pri brigadi "Herceg Stjepan" Konjic od novembra 1992. do marta 1993.u mjestu Donje Selo, općina Konjic, u noćnim satima naoružan dolazio u kuću u kojoj su bili zatočeni civili srpske nacionalnosti, žene i djeca, te osoba “A” i njena nepokretna majka, saopćeno je iz ovog suda.

Optuženi Pinčić je u više navrata iz prostorije u kojoj su bili zatočeni civili, izvodio osobu “A” i uvodio je u drugu prostoriju, gdje ju je u više navrata prisilio na seksualne odnose, držeći svaki put pušku kraj kreveta i prijeteći joj da će dovesti 15 vojnika.

Rješenjem Suda BiH prema optuženom Pinčiću produžavaju se mjere zabrane izrečene 26. juna ove godine. U slučaju nepoštivanja ovih mjera optuženom će biti određen pritvor.