BiH
0

Devet godina za isplatu stare devizne štednje

FENA
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je da se rok za verifikaciju stare devizne štednje produži do 30. septembra.

Kamate do izdavanja obveznica za isplatu stare devizne štednje iznosile bi 0,5 posto po godini i 2,5 posto od izdavanja obveznica do njihovog dospijeća. Rok za izdavanje obveznica bi bio 30. mart iduće godine. Također, predloženim izmjenama Zakona predviđeno je da se rok isplate skrati s 13 na period do devet godina.

Predstavnici Udruženja deviznih štediša iz Bosne i Hercegovine koji su se obratili državnim poslanicima bili su protiv predloženih zakonskih rješenja. Smatraju da ova rješenja ne omogućavaju građanima ostvarivanje Ustavom zagarantiranih prava na imovinu. Također, njihova je ocjena da se predloženim zakonom priznaje pravna nesigurnost u Bosni i Hercegovini i da je u sud Strazburu jedino mjesto gdje se prava deviznih štediša rješavaju.

Zamjenik ministra financija Bosne i Hercegovine Fuad Kasumović kazao je kako ovaj zakon predstavlja veliki korak naprijed u rješavanju problema deviznih štediša. Njegovim usvajanjem kako je dodao neće biti okončana priča o ovom problemu, već i u budućnosti treba raditi na poboljšanju ovih zakonskih rješenja.

Nakon pauze od sat vremena državni poslanici će u nastavku sjednice razmatrati niz prijedloga, zakona, informacija i izvještaja te obaviti nekoliko imenovanja među kojima je i imenovanje ombudsmena BiH.