Kolektivna dženaza
1

Devet civila ubijenih 1992. na području Zvornika u četvrtak će konačno naći smiraj

Klix.ba
U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, u četvrtak 1. juna 2017. godine bit će klanjana 19. kolektivna dženaza i obavljen ukop devet civila ubijenih u masovnim zločinima počinjenim na području općine Zvornik 1992. godine. U tim zločinima je ubijeno najmanje 1.976 civila.

U srebreničkom genocidu ubijena su 394 civila sa područja Zvornika. Još uvijek se traga za 400 nestalih civila iz perioda 1992-1995. Pored stradanja Zvorničana, tokom pada Cerske i Kamenice 1993. godine i pada Srebrenice 1995. godine, najveći zločini počinjeni su na području općine Zvornik, gdje su izvršene najstrašnije egzekucije, strijeljanja, zasjede, pojedinačna ubistva u "čišćenju terena". Zvornička općina je tako postala prostor sa najviše masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

"Ove godine smo, shvatajući važnost kolektivnog sjećanja, održali i okrugli sto u Zvorniku pod nazivom 'Zločini nad Bošnjacima Zvornika 1992. godine', uz učešće eminentnih stručnjaka iz ove oblasti. Želimo da se istina o tim zločinima istražuje i dokumentuje, a da organi vlasti te informacije i dokumente adekvatno upotrebljavaju", kazao je Haris ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica nestalih, smatra da problemi u komunikaciji između porodica žrtava i Instituta za traženje nestalih utječu na manji broj nađenih tijela za kojima se traga i smanjen broj identifikacija.

Najavljujući kolektivnu dženazu Hakija Smajlović, sekretar Udruženja porodica nestalih, zarobljenih i ubijenih, istakao je da su porodice nezadovoljne odnosom tužilaštava i sudskih instanci prema zločincima i zločinima počinjenim u Zvorniku.

"Sramno je da je za smrt 2.000 civila Zvornika bosanskohercegovačko pravosuđe do sada presudilo samo 27 godina zatvora. Sramna je činjenica da je čak i Beogradski Sud za ratne zločine, presudivši 56,5 godina, presudio više od naših sudova. Mi očekujemo i zahtijevamo hapšenja i procesuiranja zločinaca", rekao je Smajlović, najavivši da će 1. juna 2017. godine u Šehidskom mezarju Gornja Kalesija biti ukopano devet tijela identificiranih žrtava.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija do danas je ukopano 777 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u porodičnim mezarjima u okolini Zvornika.