Bh. doprinos miru u svijetu
87

Devet bh. policajaca otputovalo u mirovnu misiju u Sudan

SRNA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Grupa od devet policijskih službenika iz BiH otputovala je danas u UN mirovnu misiju u Sudan, gdje će tokom narednih 12 mjeseci biti angažovani u službi u nenaoružanoj misiji, te pružati podršku lokalnoj policiji.

To podrazumijeva obavljanje isključivo civilnih zadataka, kao što su obuke, savjetovanja, izgradnja lokalnih policijskih kapaciteta i rad sa tamošnjom zajednicom.

Novi kontingent, u kome su dvije žene i sedam muškaraca policajaca, u Sudanu će dočekati 24 kolega iz BiH koji već borave u mirovnoj misiji UN u toj zemlji.

Pripadnike policijskih agencija BiH sa sarajevskog aerodroma ispratili su rodbina i prijatelji, a pozdravio ih je i poželio im puno uspjeha u obavljanju zadataka i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Radončić je poručio da je odlazak policijskih službenika u Sudan još jedna potvrda opredijeljenosti BiH da daje doprinos mirovnim operacijama u svijetu.

Od 2000. godine, kada su prvi policijski službenici otišli u Istočni Timor, pa do danas u operacijama podrške miru UN, učestvovalo je ukupno 167 policijskih službenika iz BiH koji su boravili u Istočnom Timoru, Haitiju, Liberiji, Kipru i Sudanu.

BiH danas ima ukupno 42 policijska službenika u Sudanu, Liberiji i Kipru.

Policijski službenici koji su danas otputovali u UN misiju u Sudan očekuju da će tokom jednogodišnje misije uspjeti usavršiti svoje profesionalne vještine i pomoći policijskim službama te zemlje u izgradnji postratnog društva.

Početkom aprila planiran je odlazak još sedam policijskih službenika koje je UN odabrao za misiju u toj afričkoj zemlji.