BiH
45

Detalji: Šta se dešavalo na prekinutoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vanredna sjednica Predsjedništva BiH koju je zakazao Mladen Ivanić je prekinuta nakon što je Bakir Izetbegović odbio da se izjasni o stavu te institucije povodom podnošenja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Izetbegović je odbio nastaviti učešće na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH uz obrazloženje da ona nije pripremljena u skladu s Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Naime, prijedlog odluke koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić stavio na izjašnjavanje nije sadržavao nikakvo obrazloženje kojim se obrazlaže njegova pravna zasnovanost.

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, prijedlozi akata koje donosi Predsjedništvo BiH moraju biti obrazloženi i to obrazloženje mora imati pravnu zasnovanost.

Iz Kabineta Bakira Izetbegovića saopćeno je da odluka koju je Ivanić predložio predstavlja pokušaj proizvođenja pravne kolizije i konfuzije jer je Predsjedništvo BiH svojom odlukom od 4. oktobra 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde. Tom odlukom mu je Predsjedništvo BiH u svojstvu agenta BiH dalo legitimaciju i ovlast da zastupa BiH i da u ime BiH pred Sudom poduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom BiH koje su propisane Statutom i pravilima Suda, uključujući i radnju podnošenja aplikacije za pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine.

"Ivanić je odbio da na dnevni red sjednice, odnosno na izjašnjavanje, stavi bilo kakvu odluku kojom se na bilo koji način tretira odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, odnosno kojom se na bilo koji način ograničavaju ovlasti agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića da zastupa BiH i da u ime BiH pred Sudom poduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom BiH koje su propisane Statutom i pravilima Suda. Ivanić o toj odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine uopšte ne želi razgovarati. Shodno tome, Odluka Predsjedništva od 4. oktobra ostaje na snazi i gospodin Sakib Softić ostaje ovlašteni agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde koji je ovlašten da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine", naglašavaju iz Kabineta Izetbegovića.

Naglašavaju da je današnji pokušaj Ivanića da se na ovakav način održi vanredna sjednica Predsjedništva BiH ustvari pokušaj manipulacije institucije Predsjedništva BiH, kako bi se svjesno proizvela pravna nedoumica vezano za ranije donesenu Odluku Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine.

"Potpuno je pravno neutemeljeno i nerazumljivo zašto Ivanić odbija da Predsjedništvo BiH uopće raspravlja o Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, jer je ta odluka Predsjedništva BiH ključ cijele ove priče", poručio je Izetbegović.