Konkretni zaključci
186

Detalji sastanka o migrantima: Kamp Bira će biti zatvoren, u centar kod Doboja smjestit će maloljetnike

A. Z.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministarstvo sigurnosti BiH dalo je danas šturo saopćenje nakon radnog sastanka na kojem su glavna tema bili migranti, navodeći samo da su doneseni konkretni zaključci o izmještanju migranta iz urbanih sredina i zaštita lokalnog stanovništva. Kako saznajemo, zaključeno je da se zatvore kampovi Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.
Maloljetnici iz Bire trebali bi biti izmješteni u Prihvatni centar Duje kod Doboja, dok će punoljetni, ukoliko ne odu u "game" (ilegalni prelazak granice op.a.), bit će prebačeni u kamp Lipa. Bira će nakon toga biti zatvorena. Također, učesnici današnjeg sastanka u Sarajevu saglasni su da je u kampu Lipa potrebno stvoriti uslove za boravak migranta tokom zime.

Rok za zatvaranje Bire je 10 dana, ukoliko on ne bude ispoštovan, migranti će zbog sigurnosti građana, kako nam je potvrđeno, "silom" biti prebačeni u kamp Lipa.

Kada je riječ o Miralu, za njegovo zatvaranje potreban je prihvatni centar van grada jer neće biti dozvoljeno da se migranti iz ovog kampa prebace u kamp Lipa.

"Ne može se problem Velike Kladuše rješavati na štetu Bihaća. Mi smo svjesni da je ovo Sizifov posao i da će migranti dolaziti opet jer je ovo njihova ruta. Dolaze u Miral jer im je najlakše preći u Sloveniju, ako ne bude centra oni će spavati u šatoru i na livadi, ali građani su prioritet i jedan od načina da se oni zaštite jeste zatvaranje Bire i Mirala", kazao je izvor za Klix.ba.

Podsjećamo, današnjim sastankom u Sarajevu predsjedavao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, a prisustvovali su predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Službe za poslove sa strancima BiH, te premijer USK Mustafa Ružnić, komesar policije USK Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Predsjedništvo BiH je na posljednjoj sjednici održanoj 27. augusta donijelo niz zaključaka koji se tiču migranata, koje je Cikotić predstavio na sastanku.

Između ostalog, Predsjedništvo BiH ponovo je zatražilo od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku dostavi sveobuhvatan i detaljan plan radi rješavanja problema migrantske krize. Također, od Vijeća ministara i svih institucija u Bosni i Hercegovini nadležnih za pitanje migracija zatraženo je da se migranti izmjeste izvan naseljenih i urbanih sredina u za to posebno izgrađene objekte. Predsjedništvo BiH je zatražilo i da se iz budžetskih rezervi osigura 5 miliona KM u svrhu jačanja kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom.