|

Detalji s ročišta: Donirani traktor završio na imanju Desnice Radivojevića

Detalji s ročišta: Donirani traktor završio na imanju Desnice Radivojevića
223
Piše: M. N.
4.4.2019. u 15:23
161
komentara
223

dijeljenja
Detalji s ročišta: Donirani traktor završio na imanju Desnice Radivojevića Foto: I.Š./Klix.ba
Bivši ministar prostornog uređenja Federacije FBiH Desnica Radivojević tereti se da je iz budžeta isplatio pet hiljada KM Aganu Valentiću za donirani traktor, a koji je u konačnici završio na njegovom imanju.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora bivšem ministru Desnici Radivojeviću koji je uhapšen u akciji "Farmer".

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora Tužilaštvo KS je otkrilo da je svjedok Agan Valentić, koji ima prijavljeno mjesto prebivališta u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), bio potpisnik fiktivnog ugovora o donaciji traktora, a koji je u konačnici završio u rukama bivšeg federalnog ministra Desnice Radivojevića.

Radivojevića se tereti da je Valentiću iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine isplatio pet hiljada KM kao naknadnu za traktor koji je uzeo sebi. Tužilaštvo KS navelo je da je iz budžeta FBiH utrošeno blizu 40 hiljada KM nakon što je formirana komisija pri Vladi FBiH za dodjelu poljoprivredne mehanizacije koju je donirala NR Kina građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti većoj od milion maraka.

Bivši ministar tereti se da je prisvojio traktor, koji nije pronađen na njegovom imanju, već kod Radivojevićevog prvog komšije u Srebrenici. Tužilaštvo KS tereti komisiju Vlade FBiH da nije dodjeljivala donacije, već da su zaključivani fiktivni ugovori.

Istraga se vodi od 2014. godineDesnica Radivojević tereti se da je znao za postupanja sporne komisije i da je sarađivao sa članovima komisije, kao i da su sastanci održavani u njegovom kabinetu.

Odbrana Radivojevića usprotivila se određivanju mjere pritvora, a sudu se obratio i Desnica Radivojević koji je rekao da nema veze s tim te da njegovo ministarstvo nije vršilo dodjelu donacija, već Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe.

Istraga u ovom predmetu se vodi od 2014. godine. Tužilaštvo ga tereti da je kao zamjenik premijera učestvovao u nezakonitoj podjeli poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je dodijelila Kina.

Riječ je o 86 traktora, 37 motikultivatora i druge opreme, a ukupna vrijednost prelazi milion KM. Ivica Miladin je predsjedavao komisijom koja je vršila dodjelu osobama koje nisu ispunjavale kriterije (da je upisan u poljoprivredni registar, da nije dobitnik donacija, da je iz Posavine, Tuzlanskog ili Zeničko-dobojskog kantona i da je komisija procijenila štetu na imanju nastala u poplavama), a pojavile su se i osobe koje su fiktivno bili korisnici opreme.

Neki nisu ni znali da im je donirana oprema. Mašine su prodavali, a osobama koje su fiktivno bilo korisnici zauzvrat davali određeni novčani iznos.

Kao dokaze za učešće bivšeg ministra navedeni su iskazi svjedoka Agana Valentića i osumnjičenog Abdulaha Tutmića.

Valentić je kontaktirao Tutmića da ga pita može li dobiti donaciju jer mu je imanje uništeno u poplavama. Nakon toga kontaktirao ga je Ivica Miladin koji ga je zvao da potpiše dokumentaciju da je primio donaciju, ali traktor je otišao navodno u ruke Radivojevića koji mu je za tu uslugu naknadno platio 5.000 KM isplaćenih iz budžeta. Sastanak je održan, prema riječima svjedoka i osumnjičenog u kancelariji Radivojevića.

U izjavi Tužilaštvu Radivojević je kazao kako je posudio traktor i da ga je Valentić mogao koristiti kad god je htio, te da ga je čak posudio komšiji. Traktor je pronađen u mjestu gdje Radivojević živi, ali ne na njegovom posjedu. Kao dokaz Tužilaštvo je navelo i telefonske razgovore iz ove godine gdje je Tutmić rekao kako traktori dolaze i odlaze preko njega, a da ih prodaju preko izvjesnog Miloša.


"Osudite me na 100 godina ako sam išta od toga uradio"Tužiteljica je navela kako je ovo obiman predmet u kojem ima više od 10 osumnjičenih i da sada slijedi izuzimanje dokumentacije iz Vlade FBiH.

Advokat Kenan Ademović kazao je kako Tužilaštvo nema dokaza da je traktor u Radivojevićevom vlasništvu jer on nije upisan u vlasnički list niti u vozačkoj dozvoli, kako zakon nalaže. Istakao je kako Ministarstvo za prostorno uređenje nije imalo veze s tim donacijama već Ministarstvo za izbjeglice. Naveo je i to kako traktor nije na njegovom posjedu.

"Agana Valenetina je vidio samo jednom, a Ivicu Miladina više puta kako je i rekao u iskazu. Tačno je da mu je ponudio donacoju, ali je ovaj odbio. Abdulaha Tutmića ne poznaje. Podnio je zahtjev za penziju, imao je uspješnu karijeru bez mrlje i nikada nije osuđivan. Uz to je bolestan. Molim vas da odbijete prijedlog za određivanje pritvora", kazao je Ademović.

Sudu se obratio i Radivojević koji je rekao kako ga mogu osuditi na 100 godina ako je išta od navedenog uradio.

Naglasio je da nije niti 1 KM zloupotrijebio, da nema veze s komisijom i da on nije isplaćovao novac. Na pitanje sutkinje kakvo mu je imovinsko stanje, s obzirom da je zatraženo da mu Ademović bude advokat po službenoj dužnosti, Radivojević je rekao da je slabo, da ima troje djece koja nisu zaposlena i suprugu koja također ne radi. Odluka će biti donesena u zakonskom roku.
Prijavi grešku


Komentari (161)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...